Pronađi članak:

9. 6. 2015.

iOS 9 - Sve što trebate da znate


Apple je očekivano predstavio novi iOS 9 koji donosi nove funkcije i aplikacije za iPhone, iPod touch i iPad: Pametnija Siri, javni prevoz u mapama, multitasking na iPadu, poboljšanje baterije...

Siri




Siri je poboljšana u vidu brzine i sada je brža za 40%, a i preciznija je za 40%.

Od novosti sada je možete upitati da pretraži fotke na iUređaju koje su npr. slikane na određenoj lokaciji.

Siri takođe bolje koristi lokaciju pa recimo može da pretpostavi šta ćete poželeti sledeće na osnovu mesta gde se nalazite ili koje aplikacije imate otvorene.



Proaktivni asistent

Pretraga u iOS 9 je mnogo poboljšana posle dugo vremena i može se reći da je pametnija.

Npr. na osnovu lokacije može da vam sugeriše različite rezultate.

Ako npr ubodete slušalice u kola, asistent vam predlaže neku audio knjiguna Lock ekranu, dok ako ubotete slušalice predlaže određenu plejlistu.

Ako ujutru npr. radite jogu, pošto vas probudi alarm, asistent će vam predložiti aplikaciju za jogu.

Prilikom kucanja mail adresa, iOS će vam predložiti adrese koje smatra da idu zajedno na osnovu prethodnih slanja.



Passbook postaje Wallet

Passbook od sada osim kartica podržava i kartice ratnih lokalnih prodavaca, kartice za popuste, poklon kartice, propusnice... Planira se proširenje ApplePay sistema na mnogo više prodavaca. A kada vam je tel. zaključan, duplim klikom na Home dugme poziva se Wallet aplikacija pomoću koje sa Apple Pay plaćate brzo.

Spotlight

Spotlight pretraga je isto pametnija. Ona predlaže skorašnje kontakte, aplikacije, mesta koja vas mogu interesovati sve na jednom ekranu.



Notes

Ona je mnogo poboljšana i možete praviti to-do liste, fotke. Lista notesa može biti sortirana prema mediji koja se u njima nalazi za lakše pronalaženje. Možete dodavati sadržaj u Notes iz drugih aplikacija (Maps, Safari...). U notesu još moćete i škrabati prstom.



Maps

Dodat je prikaz lokalnog javnog prevoza (samo za određene gradove) za autobuse, vozove, metro i trajekte. Ukoliko imate neki zakazan sastanak, u kombinaciji sa kalendarom može vam izračunati kada da krenete da biste stigli na vreme.



News

Potpuno nova je i News aplikacija koja prikazuje vesti na mnogo lep način. U njoj možete čitati novine koje će biti prosleđivane na iUređaj u dogovoru sa novinskim kućama.

Možete uneti nekoliko tema od itneresovanja posle čega će vam izlaziti sadržaj. Osim velikih novinskih kuća i manji izdavači. Pretpostalvjamo da će vremenom moći da se uvozi RSS sadržaj i da pratite iAnatomiju iz ove prelepe aplikacije. :)

News nije dosadna već jako lepa i interaktivna aplikacija koja ne pruža samo tekst već i individualni presek teksta, foto galerije, animacije i video.

Za početak radi u SAD, Britaniji i Australiji.



QuickType tastatura (iPad)

Za brže kucanje pobrinuće se novi tasteri na tastaturi.

Novi tasteri za Cut, Copy i Paste kao i formatiranje teksta i unos atečmenta. Dodatni tasteri će moći da se podešava u zavisnosti od aplikacije.

Kontrola kursora je mnogo olakšana i sa dva prsta počev od Space tastera pomerajući na gore dobijate TrackPad od tastature. Selektujte i pomerajte kursor mnogo lakše. Tu su i nove prečice prilikom upotrebe eksterne tastature.



Multitasking

  • Slide Over: Slajdovanjem od desne strane ekrana ka centru dobijate izbor aplikacije koju fiksirate za desni deo ekrana. Dobro je za pristup drugoj aplikaciji bez napuštanja prve.
  • Split View: Rad sa dve aplikacije na po pola ekrana. Obe aplikacije rade istovremeno, mulitasking u pravom smislu.
  • Picture-in-Picture: Ako ste na video pozivu ili gledate film, možete spustiti video u dno ekrana i nastaviti da radite u glavnoj aplikaciji.

Metal

Metal koji je za prvobitno napravljen za igrice se koristi i za performanse aplikacija u iOS 9.

Baterija

Bolja upotreba resursa koji daju više sati rada (iPhonu 6 daju još 1 sat dodatne upotrebe a iPadu još 4 sata). Low-power režim privremeno isključuje servise koji više troše bateriju, ono što ste do sada radili ručno (Background App Refresh, Mail Fetch manual, Brightness, Contrast...). Ovo obezbeđuje dodatna 3 sata.

Manje prostora

iOS 9 zauzima mnogo manje prostora po instalaciji (1.3GB) umesto 4.58GB koliko je zauzimao iOS 8.


Novi font

Novi font na iOSu je sada umesto Helvetice (levo), San Francisco (desno) kao na OS X El Capitan

Wireless CarPlay

CarPlay više ne zahteva USB kabl da bi se povezao sa kolima

HomeKit

Sada podržava više automatizovanih sistema kao što su praćenje pokreta, sigurnosni sistem i mehanički venecijaneri pa pomoću iCloud Remote Access-a možete kontrolisati i ove aspekte svog doma bilo odakle.

Health

Aplikacija sada podržava nove informacije za reproduktivno zdravlje, koliko ste sedeli i izlaganje UV zracima.

Dostupnost

iOS 9 beta 1 je dostupna već danas za programere. Očekuje se i javna beta verzija u julu, a finalna verzija će biti dostupna na jesen verovatno sa prezentacijom novih modela iPhonea.

Video review:



Pogledajte šta nam sve donose najnoviji Apple poroizvodi:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: