Pronađi članak:

10. 9. 2014.

iPhone 6 i iPhone 6 Plus: Sve što trebate da znate



Apple je predstavio nove i veće telefone, dva modela: iPhone 6 i i Phone 6 Plus. Izgleda da više nema toliko iznenađenja jer su glasine bile ponovo prilično tačne. Ovde ćemo vam opisati sve što trebate da znate o novim modelima iPhona.



Dizajn



iPhone 6 i iPhone 6 Plus su najveći ali i najtanji iPhone modeli do sada.

Dizajn je potpuno novi i više nema dodirnih tačaka sa dobrim starim iPhone 4. Nema ravne ivice tj bočne strane već ima gladak zaobljen kontinuirani dizajn. Ali ako ste nas pratili nećete biti iznenađeni dizajnom jer je on poznat mesecima. Tanji su od prethodnog iPhona 5s.

Pred nama su dva iPhona dve dimenzije:
Boje iste kao kod iPona 5s: srebrna (bela), space gray (crna) i zlatna.

Ekran na iPhonu 6 Plus ima za nijansu veću gusinu piksela (401ppi) u odnosu na iPhone 6 (326ppi), vrlo verovatno da ovo nećete ni primetiti.

Veliki iPhone 6 plus nije samo uvećani iPhone 6 već koristi svoju veličinu u korist prostora na ekranu. Tastatura na ima dva dodatna tastera za Copy i Paste. Ekran tj. Home screen može da mu se rotira, kao na iPadu, sa razlikom što su je Dock desno.

Veliki ekran takođe omogućava neke opcije kao na iPadu npr. podeljen Email pregled gde su sa leve strane sandučići a desno poruke i slično.

Mali iPad mini (sa telefonom)?

Veliki ekran ima nedostatke u tom smislu što ne možete da dohvatite tastere na vrhu ekrana jednom šakom. Apple je to rešio uvođenjem Reachability režima. On se poziva dvostrukim dodirom na Home taster i tada se prikaz ekrana spušta niže.





Tehnologije

Telefoni poseduju Retina HD ekrane koji su "ojačani jonima" sa sRGB-active LCD tehnologijom. Imaju širi ugao gledanja, poseduju nove tehnologije ultratankog pozadinskog osvetljenja, photo-aligned IPS i poboljšani polarajzer što omogućava da izrada bude još tanja. Dokle? :)

Oba poseduju novi A8 procesor 20-nm tehnologije i M8 koprocesor. A8 je 64-bitni i brži je 20% u performansama i 50% u grafici.

iPhone 6 sad imaju ugrađen i barometar za analizu relativnog pritiskapomoću koga merite elevaciju u prostoru, odlučno npr. prilikom vežbi - za brojanje stepenika ili razliku između šetnje i trčanja. Sve ove informacije se skladište u Health aplikaciju.

Kapacitet baterije nije pomenut ali je ona u šestici bolja u odnosu na prethodnika, a u šestici plus mnogo bolja. Oba modela imaju poboljšani LTE koji koristi agregaciju operatera za veće brzine i VoLTE (pozivi preko LTE bez trošenja minuta provajdera). WiFi je 3x brži i omogućen je poziv preko WiFi kod dva operatera (T-MObile u SAD i EE u Velikoj Britaniji).



Kamera će možda neke razočarati jer ima i dalje 8MP ali je poboljšan senzor. Ima 1.5 mikron pixela, otvor blende je f/2.2. Oba modela imaju stabilizaciju slike, sa razlikom što iPhone 6 Plus ima optičku a 6 ima digitalnu.

Nove funkcije kamere su poboljšana detekcija lica, auto fokus, kontinuirani auto fokus prilikom video snimanja. Prednja kamera prima 81% više svetla zahvaljujući blendi od f/2.2 i burst selfie, za bolje... selfije?

HD Video od 1080p na 30 - 60 fps, HDR video i impresivni Slo-Mo od 120 - 240 fps!

Sočivo kamere je po prvi put protrudirano van zadnje ravni telefona. Blic je ponovo dvotonski.
Apple Pay

Oba modela poseduju Apple Pay tehnologije za plaćanje. Zasnovana na LTE, u kombinaciji sa Touch ID skenerom otiska ima za cilj da pojednostavi plaćanje širom sveta. Više o ovome u zasebnom članku.

Izbačena je verzija od 32GB ali je tu 128GB. Oba dolaze sa instaliranim iOS 8 o kome možete čitati ovde. Pretprodaja počunje 12. septembra a isporuka kreće od 19.

Evo i cena u SAD uz dvogodišnji ugovor:

Apple je ponudio i nove silikonske i kožne zaštitne futrole.



Hoćemo da čujemo vaše utiske u komentarima i na našoj Facebook stranici!

I za kraj pogledajte iPhone 6 & iPhone 6 Plus video:



Pogledajte šta sve donosi novi iOS 8 i operativni sistem Mac OS X Yosemite. Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: