Pronađi članak:

11. 3. 2015.

Predstavljen novi MacBook od 12 inča Retina u zlatnoj, srebrnoj i crnoj boji



Novi MacBook je Apple-ov najtanji i najlakši laptop. Ovo nije naslednik MacBook Air-a, već potpuno nova kategorija, može se reći naslednik MacBook-a čije je proizvodnja obustavljena 2011. godine

Debljine je svega 13.1 mm što je za 24 posto tanje od trenutnog Air-a, a teži svega oko 900 grama! Dolazi samo u veličini ekrana od 12 inča koji je Retina rezolucije 2304 x 1440.



Ima tastaturu kojoj nije redukovana veličina i dolazi u zlatnoj, crnoj (space gray) i srebrnoj varijanti.


Novost je trackpad koji ima Force Touch tehnologiju koja je prvi put viđena kod Apple Watch-a i omogućava klik sa doziranjem pritiska. Npr. klik uz jači dodir otvara definiciju reči, pregled na mapi, preview nekog fajle... Ima i haptic odziv za taktilni osećaj kada se koristi (kao na Touch ID senzoru) .

Tastatura ima novi leptir mehanizam tastera (za razliku od dosadašnjeg makazastog) što je doprinelo tankoći tastera za 40 posto a time i tankoći samog laptopa. Tasteri su četiri puta stabilniji i precizniji. Svaki je individualno osvetljen sa po jednom LED diodicom za ravnomeran bljesak.


MacBook je redukovan maksimalno kako u dizajnu tako i u opvezivanju. Osim bežičnog Bluetooth i 802.11ac WiFi signala on ima samo jedan jedini port - USB - C koji je višenamenski. Pruža USB 3.1 konekciju, napajanje, DisplayPort 1.2, HDMI i VGA. Za ovo su vam potrebni zasebni adapteri. Mnogima se ovo neće dopasti, ali setite se kada se prvi put pojavio Air koji nije imao CD/DVD drajv.



Pokreće ga 1.1GHz ili 1.2GHz-ni Intel Core M procesor sa Intel HD 5300 grafikom bez ventilatora za tiši rad. Novost je i baterija koja nije redukovana iako dimenzije jesuje. Njen terasni dizajn omogućava da se iskoristi sav prostor unutrašnjosti laptopa za njeno umetanje, a kao takva omogćava ceo dan rada tj. 9 sati internetovanja i 10 sati gledanja filmova.

Radna memorija nije proširiva i ona je ograničena na 8GB LPDDR3 1600MHz. Za skladištenje su obezbeđene flash memorije od 256 ili 512GB PCIe.


Facetime kamera je 480p i ima stereo zvučnike i dvojni mikrofon.

Cene:

  • 1.1GHz dual-core Intel Core M Processor plus Intel HD grafika 5300 sa 8GB of RAMa i 256GB of flash prostora - $1,299
  • 1.2GHz dual-core Intel Core M processor plus Intel HD grafika 5300 sa 8GB of RAMa i 512GB of flash prostora - $1,599

Šta reći na kraju, novi MacBook definitivno nije za svakoga. Cena mu pada između odličnog MacBook Air-a i skupog MacBook-a Pro. Ako želite portabilnost MacBook Air-a i Retina ekran i ne koristite više portova od jednom, pošto vam laptop služi za poslovno privatnu upotrebu onda je MacBook odličan novi laptop za vas. Ako ste jedan od onih kojima su portovi potrebni, kojima Intel M procesor nije dovoljno brz za rad na grafici, videu ili 3D modelovanju ona ćete verovatno izabrati Air ili Pro.

Na kraju krajeva sigurni smo da će MacBook kao i prethodne varijante naći svoju publiku. Jedno je sigurno, Apple nastavlja s inovacijom i sa guranjem tehnologije u budućnost. Iako njihova vizija nije za svakoga to je pravac u kojem se krećemo i koji će sigurno mnogi slediti.





Pogledajte sve novosti sa poslednje prezentacije ovde.

Pogledajte šta nam sve donose najnoviji Apple poroizvodi:



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: Apple

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: