Pronađi članak:

3. 9. 2020.

Najprodavaniji telefon u prvoj polovini 2020. je bio iPhone 11



Apple je u septembru prošle godine predstavio novu iPhone 11 liniju pametnih telefona. Unutar linije nalaze se tri modela, iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Max. Iako bi se moglo pomisliti kako su kupci najčešće odabirali skuplje Pro i Pro Max modele podatci komopanije Omdia govore drugačije – u prvoj polovini 2020. godine najčešće se tražio i kupovao osnovni model – iPhone 11.

Omdia u svojim podatcima navodi kako je iPhone 11 konkurenciju ostavio daleko iza sebe. Između prvog i drugog mesta na lestvici najprodavanijih telefona tokom prve polovine 2020. godine "nalazi se" prazan prostor u kojeg bi stalo 26,3 miliona telefona. Naime, Apple je tokom prve polovine ove godine isporučio 37,7 miliona iPhonea 11, a drugoplasirani Samsung, 11,4 miliona Galaxy-ja A51.




Drugo mesto na lestvici je za dlaku izmaklo Xiaomi-ju koji je tokom navedenog razdoblja isporučio 11 miliona telefona (Redmi Note 8). Zbog 400 hiljada manje isporučenih telefona u odnosu na Samsung Xiaomi se morao zadovoljiti trećim mestom na lestvici. Detaljniji podatci o broju isporuka nalaze se u prilogu.

Ako se ovogodišnji podatci usporede sa prošlogodišnjim primeti se da se i tokom prvih šest meseci 2019. godine takođe najbolje prodavao jeftiniji model iPhone-a – iPhone XR. Ali, isto tako se može primetiti kako je broj isporučenih Android-a ove godine u padu. Svaki od proizvođača Android telefona, nezavisno od toga radilo se o Samsung-u, Xiaomi-ju ili Oppo-u, ove je godine isporučio manji broj telefona.

Samsung je na primer u prvih šest meseci ove godine isporučio dva miliona telefona manje (11,4 miliona Galaxy A51) u odnosu na isto razdoblje prošle godine (13,4 miliona Galaxy A10). Ali uprkos tome zadržao se na visokom drugom mestu lestvice. Ali, ne i na trećem kojeg je ove godine morao prepustiti Xiaomiju.

Ako se bolje pogleda tablica primeti se kako je jedino Apple povećao broj isporuka u prvoj polovini 2020. godine. Za razliku od istog razdoblja godinu dana ranije kada je isporučio 26,9 miliona primeraka iPhone-a XR, ove godine je isporučio 10,8 miliona primeraka više što je na kraju i rezultovalo brojkom od 37,7 miliona isporučenih iPhone-a 11. Jedan od razloga za takav uspeh iPhone-a 11 je svakako to što je u startu bio 50 USD jeftiniji od svog prethodnika (iPhone XR) dok je istovremeno bio i hardverski nadmoćniji. Podsetimo, osim moćnijeg čipa (A13 Bionic) dobio je i dve kamere sa zadnje strane kućišta.




Iako Huawei odlično stoji na kineskom tržištu, a imao je i dobre ukupne globalne rezultate u drugom kvartalu, ipak ni ove godine nije uspeo da isporuči dovoljan broj telefona kako bi neki njegov model dospeo na lestvicu 10 najprodavanijih pojedinačnih modela telefona u prvoj polovini 2020. godine. Razlog je dobro poznat, sankcije SAD-a na tehnologiju i posledično manji interes za njihovim telefonima na zapadnom tržištu.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: