Pronađi članak:

4. 9. 2020.

Apple razvija svoj internet pretraživač



Apple Search Engine ima mnogo više smisla od znakova pitanja, koje mnogima “lebdi“ iznad glave na spomen ovako nečeg…

Prema informacijama, koje se već godinama mogu pročitati na internetu, Google ulaže milijarde dolara ne bi li ostao podrazumevani veb pretraživač na Apple-ovom pregledaču Safari - za iOS, iPadOS i macOS.

Prema tom dogovoru, korisnici Apple-ovih uređaja pretragu obavljaju pomoću Google pretraživača, osim ukoliko to ručno ne promene podešavanja u Apple Safari pregledaču interneta.




Ta saradnja, međutim, mogla bi da se okonča, ako je verovati spekulacijama o tome da je i Apple počeo razvoj svog pretraživača. Pritisak evropskih regulatornih tela, koja zahtevaju od Apple kompanije da omogući korisnicima izbor željenog pretraživača pri prvom korišćenju Safari pregledača interneta, zategnuti odnosi sa Google kompanijom, koja je Apple divu sve veći konkurent, kao i sazrevanje tehnologija Siri i iCloud, mogli bi da podstaknu Apple da razvije i na tržište postavi sopstveni alat za pretragu interneta.

Kako piše tehnološki blog Coywolf News, a prenosi Startit, za takav potez moglo bi da postoji nekoliko motiva. Pre svega, Apple, kao najvrednija kompanija na svetskom tržištu, nema velike finansijske koristi od aktuelne saradnje s Google kompanijom. Kao drugi razlog navodi se povećana potražnja Apple-a za softverskim inženjerima specijalizovanim za tehnologije pretrage, ali i veliki broj oglasa za zapošljavanje, koji je ova kompanija postavila u poslednje vreme. Konačno, Apple-ov web-crawler Applebot ažuriran je u julu, a vlasnici sajtova primećuju njegovu pojačanu aktivnost.

Zaključavanje korisnika u Apple ekosistem


Sudeći po opisima poslova inženjera, koje Apple namerava da angažuje, Apple-ov pretraživač mogao bi da funkcioniše kao personalizovana kolekcija podataka, slična Google Assistant pomoćniku na Androidu, ali (bar inicijalno) bez reklama. Prednosti takvog modela za Apple bili bi: slabljenje Google-ove dominacije na polju pretraživanja, zatim smanjenje njegovog kapaciteta za zaradu putem reklama i istraživanja podataka (data mining), promovisanje Apple-ovih usluga i proizvoda; dalje zaključavanje korisnika u Apple ekosistem.




Ukoliko bi potencijalni Apple search engine ugledao svetlost dana, SEO specijalisti bi morali da mu se prilagode i optimizuju sadržaje sajtova. Imajući u vidu dosadašnju dokumentaciju Applebot-a, taktika bi ostala ista, ali bi mogle postojati i mogućnosti drugačije u odnosu na Google i druge aktuelne pretraživače - Bing, DuckDuckGo, Yahoo! i mnoge druge.

S obzirom na to da Apple kad reši nešto da napravi to i uradi na uglavnom najbolji način, jer nije bilo toliko propalih Apple pokušaja u bilo kom domenu, onda Google zaista ima zbog čega da brine, jer je aktivnih Apple uređaja već nekoliko milijardi na svetu i većina verovatno koristi baš Google pretraživanje. Isključite dobar deo tih korisnika, kojima bi novi pregledač mogao da bude podešen upravo na neki novi Apple, koji će stići, i Google je već u težoj poziciji, nego što je bio.

Iako je ovo priča - šta bi bilo, kad bi bilo... - i nema preciznih podataka kad bi novi Apple pretraživač interneta mogao da zaživi, verujemo da otvara mnoga pitanja ne samo u Google, nego i u mnogim drugim kompanijama, koje žive od istog i sličnog biznisa.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: mondo

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: