Pronađi članak:

11. 1. 2013.

Akcija "Hoćemo iPhone u Srbiji"


Ovih dana, u vreme kada iPhone puni šesti rođendan, na društvenoj mreži Twitter pokrenula se akcija povodom nezadovoljstva potrošača jer i dalje nemamo iPhone u ponudi.

Akcija se pokrenula pošto je CT Computers-u (ComTrade), jedan od vodećih srpskih uvoznika računarske opreme odbijen zahtev za dobijanje licence za iPhone 4S i iPhone 5 od strane Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL). Zvanično obrazloženje možete pročitati ovde.

Razlozi za odbijanje su:

  • Pojedinačni obrazac zahteva je nepotpun;
  • Dostavljene su samo kopije deklaracija o usaglašenosti proizvođača i tehnički prospekti predmetnih uređaja sa internet stranice proizvođača;
  • Korisnička uputstva predmetnih uređaja na engleskom i hrvatskom jeziku.

Cela ova situacija oko CT-ovog zahteva za iPhone nam nije u potpunosti jasna jer je poznato da Apple sklapa ugovor sa mobilnim operaterima za prodaju a ne sa kompanijama koji bi ga prodavali bez ugovora. Koliko nam je poznato, ovo ne postoji ni u jednoj zemlji.

A razlozi zašto već 6 godina naši operateri nemaju iPhone u ponudi i dalje nisu poznati. A sigurno već znate da praktično cela Evropa zvanično ima iPhone.






Pre nego što kažete "Ali iPhone je odavno moguće kupiti kod nas u oglasima!", to je istina. Ali akcija ima za cilj da se iPhone zvanično pojavi na našem tržištu, kod operatera. A to znači iPhone sa propratnim Apple servisima (iTunes tj. App Store, Siri, PassBook, Mape...), a tu je i kupovina uz paket, podrška, garancija, lokalizacija... A to utiče na konkurenciju, bolje usluge, bolje mreže itd.

Na Twitter-u su se ljubitelji iPhona skupili i napravili skoro 350 tvitova sa hashtag-om #WeWantiPhoneInSerbia koji su pogledani 354,050 puta. Akciju su podržali uticajni tviteraši kao i sajtovi poput netokracija, b92 i drugi.

Ako želite zvanično iPhone u Srbiji, pomozite twitujući bilo šta uz hashtag #WeWantiPhoneInSerbia. Ako imate Twitter, pratite nas tamo @iAnatomija.

Sigurno je da će i pojavom iPhona kod operatera mnogi i dalje birati druge, povoljnije načine za pribavljanje uređaja. A mi ćemo se uvek truditi da vam našim uputstvima omogućimo da jailbreakujete, otključate i modifikujete svoje ljubimce.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: Twitter

4 коментара:

  1. Da li se zna kada cee dodji u srbiju kod domacih operatera na ugovor da bude kupovina

    ОдговориИзбриши
  2. a da procitas tekst i da pretrazis ostatak sajta pre nego sto pitas pitanja na koje se toliko puta odgovorilo?

    ОдговориИзбриши
  3. sto garfild rece: day after never! :))
    ...eto tada ce doci...

    ОдговориИзбриши
  4. Molimo Vas, da kao izvor informacija dodate ajfon.rs, pošto je deo teksta odatle uzet. Na Twitteru nisu se skupili ljudi, već sam ja @lukic_jovan osnovao taj trend #WeWantiPhoneInSerbia trenutno ima preko 720 tvitova, molim Vas da ispravite greške.
    Jovan Lukić
    ajFon.rs TEAM
    @lukic_jovan

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: