Pronađi članak:

11. 9. 2013.

Novi iPhone 5S - Sve što trebate da znate



Nakon meseci iščekivanja, Apple je danas napokon prikazao svoj posljdnji dizajnerski i tehnološki potez u obliku iPhona 5S.

Za sve one koji nisu svesni, iPhone 5S je prvi iPhone na kojem Steve Jobs nije radio niti ga je ikada video. Mnogi su se pitali kako će Apple nastaviti bez njega. Iako je dosta stvari procurilo u poslednjih par meseci, današnja prezentacije je donela mnoga iznenađenja i potvrde. Krenimo redom.


Touch ID sensor

Jedan od najvećih dodataka novom iPhone-u je čitač otisaka prstiju. On je ugrađen ispod novog redizajniranog  Home tastera, pa je uparen sa novim iOS 7 servisom pod imenom Touch ID. Ova tehnologija će vam za početak pomoći pri otključavanju telefona te kupovini sa iTunes prodavnice. A kasnije će se verovatno nadograditi  koristiti umesto lozinki za email, kupovinu ili bilo što drugo. Za sada vam više ne treba lozinka na samom uređaju pošto će iPhone sam prepoznati vaš otisak prsta i  automatski otključati telefon. Fingerprint senzor radi u bilo kojoj orijentaciji i čita otisak prsta ispod prvih par slojeva kože, tako da neće biti problema sa prljavim ili masnim prstima. Možete slobodno nastavit jesti burek dok koristite telefon.




Sigurno je da će fingerprint čitači uskoro postati normala na svim pametnim telefonima ali ga za sada samo ima iPhone 5S što je dobar dokaz da Apple još uvek i te kako unapređuje svet tehnologije a da ostali još uvijek samo prate.



Izgled

iPhone 5S na prvi pogleda izgleda kao iPhone 5 i ima isti kvalitetni dizajn i materijale na koje smo već navikli. Tu je još uviek 4-inča ekran i isti metalni okvir, međutim na dnu možete naći potpuno novi dizajn za Home dugme radi biometriskog čitaća prsta i novi metalni rub koji će iPhone 5S napraviti jedinstvenim. Na žalost novo Home dugme gubi malu kvadratnu grafiku, ali će mnogi to sigurno da prebole uz novi čitač otiska prstiju. Osim toga novi iPhone je sada novi “zlatni standard” i sada dolazi u tri boje. Zlatna, srebrna (bela) i Space siva (crna).

Preformanse i A7 procesor



Kao i svake godine, Apple ne priča o Gigahercima i Megabajtima već o brzini uređaja pri svakodnevnom korištenju. Novi A7 čip je dva puta brži od A6 čipa u iPhone-u 5 i iPhone-u 5C pa je grafička performansa takođe 2 puta brža. U poređenju, iPhone 5S je 40 puta brži od originalnog iPhona a grafička preformansa je 56 puta brža! Prilično impozantno. A7 podržava Open GL ES verziju što će nam doneti novu generaciju igara koje će imate efekte do sada moguće samo na Mac-ovima, PC ili konzolama.



Po prvi put u mobilnom uređaju sam čip je ARM bazirani desktop-class 64 bitni, pa će takođe postojati verzija iOSa 7 koja će raditi u 64 bit modu. Ako imate iPhone 5 koji je i onako veoma brz i bez zastajkivanja onda možete zamisliti kako će izgledati brzina na 5S-u uz optimizirani iOS 7. Novi iPhoni dolaze sa 16GB, 32GB i 64GB prostora kao i do sada.

M7 Procesor



Šta je M7 procesor? M7 je još jedan procesor koji je ugrađen uz A7. M7 će kontrolisati informacije iz akcelerometra, žiroskopa i kompasa koji će se koristiti za stotine aplikacija i igara kao i do sada, mada je Apple najavio i novu generaciju health aplikacija koje će vam doslovice pratiti svaki korak. Zašto M7? Umesto da se stalno pali A7 procesor, M7 će preuzeti tu funkciju kako bi vam još više uštedio na bateriji.

Baterija

Kad smo već kod baterije, novi iPhone 5S dodaje još 20% na životnu trajnost baterije, pa novi iPhone ima punih 10 sati rada po punjenju. Da naravno dužina trajanja zavisi o upotrebi pa će mnogi od nas reći da je deset sati u stvari 6 ali bez obzira trajnost baterije će bit bolja uz svu ovu brzinu i nove funkcije.



iSight Camera

Kamera je i ove godine dobila velike upgrade. Pod jedan novi senzor je 15% veći. Osim toga, umesto dodavanja megapixela kao marketinški potez, Apple je odlučio da poveća pixele na 1.5 mikrona i promeni otvor blende na f/2.2 što će sve pomoći pri slikanju fotografija na tamnim mestima. Za razliku od više piksele koji prave veću fotografiju, Apple je odlučio za veće piksele koji prave bolju fotografiju. Novi senzor dozvoljava prodor 33% više svetlosti. Najbolja kamera na mobilnom uređaju je upravo postala još bolja.

iOS 7 softver sada dozvoljava burst mode, gde možete uslikati 10 fotografija u sekundi tako što držite prst na okidaču. Nakon toga će vam softver prikazati najbolju fotku, mada možete i sami izabrati između svih deset.




Više nema mutnih fotki zbog drhtanja ruku. iPhone 5S uslika 4 fotografije odjednom pa ih precizno stavi jednu preko druge kako bi smanjili blur.

Blic je promenjen tako da sada uključuje belu i amber LED lampicu koja će pomoći pri temperaturi boje fotografija i dati vam fotografije koje izgledaju puno realnije nego pre.


Slow motion video. Sada možete snimati video u 120 frejmova po sekundi u 720p kvalitetu i menjati brzinu videa po potrebi. Ovo će biti dobra fora sledeći put kada budete snimali nekoga kako skače u bazen ili pada sa skejta.

Tu je i auto image stabilizacija, video zoom koji vam dozvoljava zumiranje putem pinch gesta za vreme snimanja videa i ostale već predstavljene funkcija iOS 7 kao kvadratna fotka i foto filteri.




iOS 7

Uz sve novosti mogli bi reći da je najveća promena sam iOS 7 koji će po prvi put izgledati potpuno drugačije grafički  jer donosi pregršt novih funkcija o kojima smo već pisali ovde. Što se tiče novosti ovaj put iOS 7 će biti pušten za sve uređaje počevši s iPhoneom 4 pa gore 18 septembra 2013.

Apple je već izbacio GM verziju iOS-a 7, a jedna od novosti su i novi tonovi zvona i obaveštenja koje možete poslušati ovde.

LTE



iPhone 5S sada podržava 13 različitih LTE bendova, što je više nego i jedan drugi smartfon na tržištu. Što zanči da sada nećete morati misliti koji model kupujete iz inostranstva pošto će jedan model raditi na svim mrežama.

Kožne maske


iPhone 5S je dobio nove kožne maskice u ovih pet boja:

Kada, gde i koliko?

iPhone 5S zadržava iste cene svojih prethodnika pa se na Američkom tržistu uz dvogodišnji ugovor mogu očekivati sljedeće cene.


Ovo znači da će cene i na našim prostorima odnosno u komšiluku biti iste kao do sada. Prodaja i isporuka počinje 20. septembra. Apple je najavio da 5S i 5C modeli izlaze u još100 zemalja do kraja godine, a nije poznato da li će se zvanično pojaviti i u Srbiji.

Dodaćemo da je Apple odlučio da sve kupce novih iPhona obraduje sa mogućnošću besplatnog preuzimanja iWork aplikacija za iOS: iMovie, iPhone, Keynote, Pages i Numbers.


Osim iPhone 5S, predstavljen je i jeftiniji plastični model iPhone 5C, o kome možete čitati ovde.

Detaljne tehničke karakteristike ovog modela možete pronaći ovde.

Da li planirate novi iPhone? Ako da, koji ćete uzeti?

Pogledajte šta je sve Apple predstavio na poslednjoj prezentaciji. Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: