Pronađi članak:

16. 9. 2015.

3D Touch – Novi način interakcije sa iPhone uređajima



Nakon mnogo naklapanja po glasinama koje je trajalo mesecima, i ponovo dokazalo da je tajne u svetu tehnologije danas nemoguće sakriti, Apple nam je predstavio iPhone 6s modele sa novim 3D Touch ekranima.

3D Touch se, očekivano, bazira na Force Touch tehnologiji koja je premijerno prikazana prošle godine na Apple Watch pametnom satu. Novi iPhone modeli će sada moći da prepoznaju količinu sile koja dodirom deluje na ekran i time se otvaraju vrata za nove menije, gestove i kprečice.Riječ je o novom standardu kada su u pitanju multi-touch korsinička okruženja, možda i najznačajnija promena načina interakcije sa uređajem još od kako nam je Apple predstavio prvi iPhone 2007. godine.






Mogućnosti su brojne. Na iOS 9 Home ekranu, kada lagano pritisnete neku ikonu, dobićete meni sa prečicama ili brzim radnjama koje se najčešće obavljaju sa tom aplikacijom. Ovo radi i u samim aplikacijama, kada pritisnete lagano možete “zaviriti” u neki sadržaj a ako nastavite održavati pritisak taj sadržaj će se otvoriti na zaslonu.


Senzori koji su ugrađeni u sam ekran očitavaju koliko jak pritisak vršite i reaguju fluidno i linearno. Ovo je dinamičan sistem i integrisan je jako duboko u samom iOS 9. Možete nakratko proviriti u neki sadržaj i vratiti se gde ste bili bez da izgubite kontekst i radnu dinamiku, a čak postoji i taktilna reakcija na vašu komandu koja će vam tačno reći šta ste učinili i šta da očekujete.



Ova priča ne bi imala toliko smisla da developeri aplikacija nisu dobili pristup za API da 3D Touch funkcionalnost mogu ugraditi i u svoje aplikacije. Tako ćemo, na primer, moći okačiti Facebook status direktno sa Home ekrana, ili videti poslednje okačene dokumente u Dropboxu i pretraživati ih. Apple je čak pomoću kompanije Pixel Toys prikazao kako će se ova tehnologija moći koristiti i u igrama.



Jednom kada uđe u naviku normalnog korištenja korisnika 3D Touch će stvarno pozitivno uticati na fluidnost radnog režima i iOS učiniti još lepšim za upotrebu. Možemo da očekujemo da će Google uvesti sličnu tehnologiju na svoj Android pa će se razne verzije naći u pametnim telefonima kompanija Samsung, LG, Sony i mnogih drugih.

Da biste shvatili šta je tačno 3D Touch, pogledajte video ispod:



Pogledajte šta nam donose najnoviji Apple proizvodi:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: