Pronađi članak:

15. 9. 2015.

Da li Apple konačno izlazi iz senke Stiva Džobsa?Svakom ko nije zaposlen u kompaniji Apple, prva asocijacija na tu firmu verovatno je i dalje pokojni osnivač Stiv Džobs. Ipak, prema poslednjim najavama, proizvodima i strategijama te firme, Apple se udaljava od Džobsove ideologije i načina razmišljanja.

Apple je u sredu predstavio novi stilus pod nazivom Apple Pencil zajedno sa 12,9-inčnim tabletom (iPad Pro), iako je Džobs u govoru 2007. na predstavljanju Multi Touch tehnologije izrazio građenje prema upotrebi stilusa.
“Ko želi stilus?!”, rekao je on. “Morate ih uzimati, sklanjati, pa ih onda izgubite... Bljak! Niko ne želi stilus”, rekao je on tada.

Tim Kuk, koji je od Džobsa preuzeo ulogu izvršnog direktora, oduvek je imao drugačije mišljenje u odnosu na pokojnog osnivača. Njegova odluka da iPhone 6 i 6 Plus budu veći od četiri inča, što je maksimalna dijagonala koju bi odobrio Stiv Džobs, pokazala se kao odlična, budući da je tromesečje nakon predstavljanja tih modela bilo najprofitabilnije u istoriji te kompanije.

Drugi primer odstupanja od Džobsove zamisli je predstavljanje Apple TV. Stiv je oduvek bio protiv toga da Microsoft i Apple prave bilo kakve striming servise. Ni Apple Watch mu verovatno ne bi bio po volji, a to je uređaj koji je u potpunosti dizajniran pod Kukovim vođstvom.

Predstavljanje iPad mini od 7,9 inča 2012. uprkos Džobsovoj averziji prema malim talentima, još jedan je primer ključnog pomeranja poslovanja tehnološkog giganta.

Zanimljivo je da su rezultati takvog odstupanja dali odlične rezultate, pa su akcije Applea skočile sa 54 na 110 dolara od Džobsove smrti, a udeo iPhonea na tržištu mobilnih telefona vrtoglavo je porastao na svetskom nivou.

Zanimljivo je da je sam Kuk na komemoraciji Stivu Džobsu 2011. rekao da mu je pokojni osnivač rekao da se nikad ne pita “šta bi Džobs uradio”.

“Uradi ono što je ispravno”, rekao je on. “Vreme je za sve nas da prestanemo da se pitamo ‘Šta bi Džobs uradio?’”.

Pogledajte šta nam donose najnoviji Apple proizvodi:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: