Pronađi članak:

25. 9. 2020.

iOS 14 kamera: Sve što treba da znate da biste napravili savršenu fotografiju



Najveći fokus dugo očekivanog iOS 14 sistema je na home ekranu, App Library, redizajniranom interfejsu za pozive i Siri, picture in picture mode i aplikaciji za prevod, kao i novim podešavanjima kada je u pitanju vaša privatnost. Međutim, pored svih noviteta koji nas očekuju, Apple je takođe bitno izmenio i neka podešavanja kamere i dodao nove funkcionalnosti koji će vam biti od koristi da napravite baš tu savršenu fotografiju.

Photos i Kamera aplikacije nisu dobile u potpunosti novi dizajn, već neke manje modifikacije što se vizuelnog identiteta tiče. Pored toga, pomenućemo i neke izmene u navigaciji, prečicama i drugim povoljnostima koje novi sistem pruža. Više o tome u nastavku teksta!



u iOS14 sistemu Apple je dodao brzinu i efikasnost kamera aplikaciji. Sada možete fotografisati 90% brže, do 4frejma po sekundi. Vreme koje je potrebno da otvorite kameru i zabeležite idealni trenutak je sada 25% brži a portreti su 15% brži. Takođe postoji nova opcije „Prioritize Faster Shooting“ koja kao što i samo ime predlaže služi da adaptira kvalitet fotografija kada brzo pritiskate dugme, kako ne biste propustili upravo taj trenutak čekajući da se fotografije snime i procesuiraju. Dugme se nalazi u Camera settings delu i može se uključiti i isključiti po potrebi.



Još malo o tehničkim poboljšanjima. Quicktake opcija je možda poznata korisnicima iPhone XR,XS i XS Max. Ranije je bila dostupna samo kod korisnika iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max i SE (2020). Šta je zapravo Quicktake opcija? Dozvoljava vam da dugim pritiskom na dugme za snimanje/fotografisanje snimite video bez da idete kao do sad nekoliko swipe u stranu da bi došli do željenog formata.



Takođe, duže vreme već dugme za pojačavanje jačine zvuka koristimo kao dugme za fotografisanje, međutim u iOS14 je proširio ovu prečicu. Ako duže držite gornje dugme za pojačavanje zvuka, možete fotografisati više fotografija odjednom, kao Burst mode. Ako držite duže vreme dugme za smanjenje jačine zvuka, možete aktivirati Quick Take video mode koji će odmah preći da snima video od fotografije. Jednostavno zar ne?



U kamera podešavanjima sada imate mnogo više opcija. Ako kliknete na opciju „Preserve Settings“ otvoriće vam se novo dugme „Exposure Adjustment“ koje vam omogućava da sačuvate trenutnu ekspoziciju koju ste namestili umesto da sa svakom fotografijom pojedinačno nameštate. Ovo može biti zgodno prilikom shootinga gde je svetlost i set već namešten i nema nekih većih promena.



Takođe, prilikom fotografisanja selfija sa iPhone uređajem, u kamera podešavanjima možete podesiti da dobijete suprotnu sliku od ogledalo fotografije koju vidite u preview-u ekrana. Može biti zgodno za social networking aplikacije i ogledalo selfije kao feature.



Kada je reč o sortiranju, iOS14 i tu je pripremio neke novitete za nas. U svakom albumu u Photos aplikaciji možete kliknuti na tri tačkice u gornjem desnom uglu displeja da podesite filtere za sortiranje. Filteri funkcionišu kao i ranije, ali sortiranje opcija vam dozvoljava da pogledate vaše najstarije i najnovije fotografije, kako bi vam olakšali pretragu. Takođe, sada možete sakriti album iz album liste. Album neće biti dostupan u Photos aplikaciji ali ćete ga i dalje videti kada koristite image picker opciju u drugim aplikacijama.



U iOS14, Apple je poboljšao Memories feature kako bi vam prikazao relevantnije fotografije i video materijale, i sada ima brojnije muzičke numere koje su dostupne za vaš slideshow. Prema Apple-ovim izveštajima i frejmovi za horizontalne i vertikalne snimke su optimizovani kako bi vam ponudili bolje iskustvo tranzicije fotografija/videa prilikom kreiranje slideshow-a.



Bolji zoom je stigao sa iOS14 sa kojim možete zumirati znatno više nego sa iOS13, tako da sada možete videti mnogo više detalja na fotografiji nego pre.



Koji su vaši omiljeni noviteti kada je u pitanju kamera? Pišite nam u komentarima ispod!

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u.

preuzeto sa: Macola

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: