Pronađi članak:

20. 1. 2021.

Pametni satovi otkrivaju Covid-19 i pre prvih simptima



Pametni satovi mogu da otkriju prve znake covid 19 i pre nego što znate da ste pozitivni.

Uz pomoć senzora, mogu da se zabeleže promene u otkucajima srca korisnika čak nedelju dana pre manifestovanja bolesti. A upravo po otkucajima srca može se ukazivati da je neko zaražen koronom. Ovo je posebno značajno za asimptomatske slučajeve koji ne znaju da imaju ovaj virus ali ga šire dalje.



Istraživači sa Univerziteta Mount Sinai pratili su grupu od 297 zdravstvenih radnika koji su nosili Apple Watch opremljene spijalnim aplikacijama za merenje promena srčanih otkucaja, piše endgadget.com.

Tako je utvrđeno da sat otkriva promene u srčanim otkucajima što je ukazivalo na infekciju covid 19.

U jednoj drugoj studiji utvrđeno je da je kod učesnika koji su nosili uređaje Garmin, Fitbit, Apple i dr. takođe otkriveno je na sonovu otkucaja srca da su zaraženi virusom covid.

Konstatovano je da tehnologija omogućava praćenje ali i predviđanje zdravstenih rezultata što je dragoceno u vreme pandemije.

Kompanija NeuTigers u saradnji sa Princeton University razvila je proizvod veštačke inteligencije nazvan CovidDeep koji može da pomogne u identifikovanju ljudi sa virusom u domovima za negu ili bolnicama. Ovaj uređaj je beležio stanje kože, pulsa, krvnog pritiska i sa 90% preciznosti otkriveno je prisustvo virusa.







Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: domino

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: