Pronađi članak:

26. 6. 2021.

Microsoft predstavio Windows 11 sa novim dizajnom, Start menijem, podrškom za Android aplikacije



Microsoft je zvanično potvrdio ime svoje naredne verzije Windowsa, a to je Windows 11. Microsoftov novi operativni sistem je sada i ozvaničen, a glavne karakteristike platforme su pojednostavljenje korisničkog interfejsa, novi Windows Store i poboljšanja za performanse i multitasking.

Windows 11 ima novi Start meni koji će biti centriran, koji odbacuje Live Tiles i sada koristi jenostavniji launcher. Tu su aplikacije, nedavno otvoreni dokumenti i zaseban interfejs za pretragu. OS će imati i ažurirane tamne i svetle modove, koji izgledaju značajno bolje od onoga što nudi aktuelni Windows.



Tu je i karakteristika, koju Microsoft naziva "snap layouts", koja omogućava da se aplikacije brzo ubace u različite modove koje Windows 11 podržava. Nova verzija Windowsa takođe pamti gde su uskladištene aplikacije, zahvaljujući "Snap Group layouts" opciji. Ovo će biti korisno kod podrške za više monitora, a obezbediće da se aplikacije uvek otvaraju na odgovarajućem ekranu.



Performanse su takođe u velikom fokusu Windowsa 11. Windows ažuriranja su za 40 procenata manja i efikasnija jer se sada obavljaju u pozadini.

Microsoft sada integriše Microsoft Teams direktno u Windows 11, kako za standardne tako i za poslovne korisnike. Teams je integrisan direktno u taskbar, omogućavajući Windows 11 korisnicima da pozivaju prijatelje, familiju ili saradnike.



Windows Widgets i gestikulacije dodirom postaju veliki deo nove verzije operativnog sistema. Widgets je personalizovani feed, koji pokreće veštačka inteligencija, a predstavlja nadogradnju vidžeta koji su predstavljeni u Windows 10 verziji. Ugrađeni vidžeti uključuju "news feed", vreme i mape.

Poboljšane su gestikulacije koje se mogu koristiti na tabletima. Umesto prebacivanja u tablet mod, Windows 11 se prilagođava kako bi omogućio da se operativni sistem lako koristi dodirom. Tu su i poboljšanja za pisanje i kucanje pomoću glasa. Sa određenim pametnim olovkama, Windows 11 podržava i taktilni odziv.



Sa Windowsom 11, velika pažnja je usmerena i ka Xbox platformi. Auto HDR funkcija koju imaju Xbox Series X / S, će biti deo Windowsa 11. Auto HDR će dodati visoki dinamički raspon (HDR) u veliki broj DirectX 11 i DirectX 12 igara, dok god korisnik ima kompatibilan HDR monitor.



Microsoft obećava i poboljšanja u brzini i performansama sa Windowsom 11. DirectStorage će biti deo operativnog sistema, a zahtevaće najnovije NVMe diskove kako bi se ubrzalo vreme učitavanje igara na Windowsu 11. Xbox Game Pass je integrisan u Windows 11, zahvaljujući novoj Xbox aplikaciji koju Microsoft testira već mesecima. To uključuje i xCloud integrisan u Xbox aplikaciju, pa se igre mogu streamovati sa Microsoftovog cloud-a.



Na kraju, jedan od većih delova Windowsa 11 je nova prodavnica. Store je sada redizajniran i sadržaće veliki broj aplikacija koje se do sada nisu nudile u Windows app store-u. Developeri mogu da koriste svoje "komercijalne sisteme", a Microsoft neće ovo naplaćivati. Developeri mogu da koriste i sopstvene sisteme plaćanja ukoliko žele.



Jedna od najvećih i najbitnijih karakteristika nove verzije operativnog sistema je to što će Windows 11 moći da pokreće i Android aplikacije. Microsoft je sklopio partnerstvo sa kompanijama Intel i Amazon kako bi ovo omogućio, a za to će koristiti Intel Bridge tehnologiju.

Microsoft tokom svoje najavne prezentacije nije pomenuo konkretan datum objave Windowsa 11, ali je obećao da će operativni sistem biti dostupan kao besplatna nadogradnja za Windows 10 korisnike.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: benchmark

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: