Pronađi članak:

7. 9. 2021.

Vozačke dozvole i lične karte u Apple-ovom digitalnom Wallet-u



Prema službenom saopštenju od ovog vikenda, u Apple-ov Wallet app koji se koristi na iPhone-u i Apple Watch-u za spremanje kreditnih kartica, aerodromskih boarding passova, studentskih karata, bioskopskih karata i drugih sličnih digitalnih verzija fizičkih dokumenata, uskoro će u 8 američkih saveznih država biti moguće u ovu aplikaciju staviti i vozačke dozvole i lične karte u digitalnom obliku.

Ovu mogućnost prve bi trebale da omoguće Arizona i Georgija, a za njima i Connecticut, Iowa, Kentucky, Maryland, Oklahoma i Utah, iako nisu dati tačni datumi niti za jednu od ovih država.

Aplikacija Wallet može podatke o nekom konkretnom dokumentu (kreditnoj kartici, na primer) preneti bežično ili se može koristiti za prikaz na ekranu odgovarajućeg pripadnog barkoda ili karte, a čini se da je Apple-ovo dodavanje mogućnosti učitavanja podataka sa vozačkih dozvola i ličnih karti (u Americi ove prve uglavnom i služe kao lične karte u ostatku sveta) namenjeno prvenstveno identifikaciji a aerodromima na zahtev famoznih TSA službenika, pa je tako ova agencija objavila da prihvata ovakav način identifikacije i integracije boarding passeva i ličnih karti u digitalni novčanik iPhone-a bez potrebe za pokazivanjem fizičkih dokumenata na identifikacionim punktovima.



Iako postoji među korisnicima (opravdana) bojazan od davanja otključanog telefona sa slikom lične karte ili vozačke službenim osobama, iz Apple-a objašnjavaju da u ovom slučaju Wallet ne funkcioniše na taj način, već se sve informacije sa dokumenata prenose bežično u digitalnom obliku na odgovarajućem čitaču na punktu, bez potrebe za davanjem otključanog telefona sa upaljenim ekranom bilo kome.

Dodavanje podatka u Wallet aplikaciju se, pak, vrši tako da se telefonom (iPhone-om) skenira lična karta ili vozačka dozvola, fotografiše selfie da bi se podaci prosledili dalje odgovarajućoj kancelariji u saveznoj državi koji će potvrditi da selfie i dokument pripadaju jednom te istom korisniku, a korisnik će na iPhone-u dodatno morati da potvrdi svoj identitet serijom facijalnih fotografija tokom učitavanja dokumenata, i tek nakon toga će Wallet prihvatiti dokument u digitalnom obliku.

Nakon ovoga, jedan otisak prsta korisnika biće dodijeljen konkretnom dokumentu u Wallet-u kojim će potvrđivati svoj identitet aplikaciji.

Kako god okrenete, vašim podacima sa dokumenata i biometriji jedini koji će imati potpuni pristup biće Apple.







Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: