Pronađi članak:

14. 6. 2016.

iOS 10: Sve što trebate da znate


Na juče održanoj Apple-ovoj WWDC konferenciji, inače 27. po redu predstavljen je novi iOS 10 i još neke softverske novotarije.




Ono što će čitaoce najviše interesovati je deo konferencije na kome je predstavljena nova verzija iOS-a. Najnovija verzija, logično, nosi naziv iOS 10. Apple-ovi inženjeri navode da je novi iOS usmeren prema još boljem korisničkom iskustvu, a donosi sledeće novosti:


3D Touch sada radi i na zaključanom ekranu, čime mu automatski proširuje mogućnosti. Ovim putem će sada biti puno lakše doći do funkcija za koje smo do sada morali otključavati ekran.

Primera radi, uvedena je "raise to wake" funkcija, koja nakon podizanja iPhone-a budi ekran, na kojem u trenutku prikazuje obaveštenja, na koja, zahvaljujući 3D Touch-u, sada možete direktno odgovarati bez potrebe za otključavanjem ekrana.

Kamera se sa Lock ekrana pokreće povlačenjem sa desne ivice na levo. Redizajniran je Control Centar, a dodat je i meni za kontrolu muzike koji se nalazi desno od Control Centra.


Siri, lični asistent koji je sada otvoren za developere, što znači da će se njena upotrebljivost dodatno proširiti.


Photos (fotografije) aplikacija takođe donosi određene novosti. Jedna od njih je stvaranje foto priče od određene grupe fotografija, što smo već videli na Android uređajima (npr. HTC-ov Zoe). Još jedna novost je razvrstavanje fotografija po mapi, na kojoj ćete moći videti svoje fotografije po lokacijama gde su snimljene.


Mape u iOS-u 10 dobijaju novi dizajn, koji je sada još čišći, a prema rečima Apple-ovih ljudi, postale su proaktivne. Na osnovu prikupljenih podataka, Apple mape će sada sugerisati sadržaj poput destinacija, restorana i sl. Nudiće i informacije iz saobraćaja, na temelju kojih će vam eventualno sugerisati alternativnu rutu.


Messages, nudi nove emotikone i njihovo previđanje. Ono što je još važnije, u aplikacija je sada integrirana kamera, putem koje se mogu direktno slati slike i video. Tu je i povećanje fonta zajedno s oblačićem, kako biste mogli izraziti i emocije. Slično rešenje smo već mogli videti nedavno, kad je Google predstavljao svoju novu Allo aplikaciju. Kako bi celo iskustvo slanja poruka upotpunio, Apple je uveo i Full screen efekte u pozadini, a moguće je slati i poruke napisane prstom po ekranu.



Home za upravljanje povezanim uređajima u domu, Apple News za objedivnjavanje raznih izvora vesti, a Phone aplikacija je dobila transkripciju glasovnih poruka, kako ih ne biste morali preslušavati, već samo pročitati.

Kompatibilan je sa sledećim iUređajima:



Developer Preview iOS-a 10 je developerima već dostupan, a uskoro stiže i prva beta verzija, dok će svim ostalim korisnicima konačni iOS 10 stići na jesen.

Pročitaj još:





Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: