Pronađi članak:

11. 8. 2017.

Apple menja šemu nazivanja proizvoda



Daring Firebal-ov autor John Gruber započinje tok svojih misli sa sličnom tezom. Kao olakšavajuću okolnost, možemo navesti to da nije mislio na sam telefon, već na šemu imenovanja. Ima nekakve logike u tome.

Nije neuobičajeno za Apple da učini šemu imenovanja jednostavnijom jednim jedinim potezom, nakon što je ta šema godinama postajala sve komplikovanija, do te tačke da je više ne možete ni ispratiti. Ne moramo ići daleko za primere, samo razmislite o iPad-ovima.

Imali smo iPad 1, 2, 3, 4 i iPad mini. Imali smo Pro, Air koji je takođe imao nekoliko brojeva, 2016 i 2017 modele. Bilo je prilično impresivno dostignuće ako ste sve ovo mogli odmah da razumete. Apple je to shvatio, i zbog toga su u 2017. godini odlučili; jeftiniji osnovni model će biti nazvan jednostavno iPad, a model vrhunske kategorije će biti nazvan iPad Pro, i to je bilo to, hvala lepo. Paleta proizvoda je iznenada postala razumljivija.



Situacija je prilično slična u slučaju iPhone-a. Tokom istorije uređaja, bilo je serija koje su dobile slovo “G”, a zatim je došla GC, c, s, SE; u međuvremenu, brojevi su došli do 7. Mada je istina da većina tih modela više nije u prodaji, tako da ova šema imenovanja nije toliko zbunjujuća. Ipak, krajnje je vreme da šema imenovanja postane jasna kao i u slučaju iPad-a.




To je ono što Gruber dodaje, da jednostavno ne može da veruje da će telefoni koje smo nazivali 7s, zapravo biti 7s. Slovo ‘s’ je uvek označavalo nastavak i neka sitna poboljšanja, pomešana sa nekim novim osobinama. Sa druge strane, modeli 7s koje smo videli do sada govore o potpuno novom dizajnu. Zašto bi mu Apple dao ime koje smo svi pretpostavili?

Nismo ni spomenuli činjenicu da očekujemo da će iPhone 8 izaći sa njim. Bilo bi zaista neprijatno sa marketinškog gledišta kada bi postojala jedna glavna razlika između dva uređaja koja su predstavljena zajedno. Tada bi svima bilo jasno kako je “7s” zapravo jeftiniji model, u osnovi iPhone 8 mini.



Zbog toga Gruber smatra kako će tri modela koja stižu u septembru dobiti doslednija imena. Ako zapravo ne žele da rasčistite stvari u šemi imenovanja, onda:

iPhone 8, iPhone 8 Plus, i iPhone 8 Pro.

Međutim, ako žele da rasčiste stvari á la iPad, onda:

iPhone, iPhone Plus, i iPhone Pro.

Šta vi mislite?

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: