Pronađi članak:

8. 9. 2016.

Ovo je iPhone 7



iPhone 7 je zvanično izašao i možemo reći da su glasine većinom bile tačne: minimalno promenjen dizajn, crne boje u mat i sjajnoj varijanti, dvostruka kamera, nedostatak konektora za slušalice, otpornost na vodu...

Dizajn

Oblik telefona je isti ali se pojavio u dve varijante crne boje: sjajna (Jet Black popularnija kao Darth Vader crna) i matirana (Black). Sa zadnje strane antene si izmeštene pa deluje elegantnije. Jet Black boja podseća originalni iPhone 4, revolucionarni stakleni telefon po pitanju dizajna, poslednji na kome je radio Stiv Džobs.






Ostale su boje zlatna, roze i srebrna.


Home dugme

Nova generacij dugmeta se nalazi na ovim telefonima i od sada više nema klik već je statično ali sa dodatnim funkcijama koje se mogu prilagođavati zavisno od aplikacija. Dugme je sada ono što je obezbeđivao VirtualHome tweak.

Po prvi put iPhone je otporan na kvašenje i prašinu. Pazite dobro, to ne znači da je otporan na ronjenje nego samo na svakodnevno prskanje i potapanje!



Kamera

Kamera je poboljšana na više načina. Oba modela sada imaju optičku stabilizaciju slike. Objektiv ima 6 elemenata sočiva, f/1,8, prima 50% više svetla. Senzor je 60% brži. Kamera ima senzor za otkljanjanje treperenja veštačkog svetla.

Kamera obavlja 100 milijardi operacija u vezi slike u samo 25 milisekundi. Podešava osvetljenje, jasnoću, boje...

Slikanje u tamnom okruženju je poboljšano, video stabilizacija se odnosi i na Live Photos, koje od sada mogu da se prave iz drugih aplikacija pomoću API (Instagram...). Moguće je slikanje u RAW kvalitetu.

Prednja FaceTime HD kamera umesto pet ima 7 MP, slike su jasnije, boje bogatije.

Na 7 Plus modelu postoje dve zadnje kamere (wide i tele) koje omogućavaju 2x optički zoom, a digitalni do 10x.

Ono što su programeri uspeli još da izvedu je mogućnost pravljenja fotki sa plitkim depth of field-om kao što mogu profesionalni DSLR aparati. Ovo je omogućeno kombinacijom softvera i hardvara i moguće je dobiti tzv. bokeh efekat pozadine a da je subjekat u fronu izoštren. Ova opcija će biti moguća kasnije u vidu softverskog updatea.

Novi režim u kameri je Portrait.

Retina erkran

Poboljšan je i već odlični Retina ekran koji pokazuje širi spektar boja kao na iPadu Pro.



Stereo zvučnici

Po prvi put iPhone ima stereo zvučnike, zvuk je 2x jači nego na iPhoneu 6s. Drugi zvučnik je na vrhu tako da ćete najbolji doživljaj imati ako ga okrenete na stranu (landscape).

Slušalice

Kao što je procurelo iPhone 7 modeli nemaju 3,55 mm ulaz za slušalice. Sad se pitate kako ćete ih ubadati u telefon? Postoje tri načina:
  1. ako imate standardne slušalice dobijate adapter Lightning - 3,55mm
  2. uz iPhone 7 dolaze Lightning slušalice koje ubadate direktno u mesto za punjač
  3. kupovina novih bežičnih AirPods slušalica
Zašto su uklonili 3,5mm konektor? Na prezentaciji su rekli "hrabrost", da probaju nešto novo i krenu dalje. A dobijen je i dragocen prostor za neke dodatni hardver umesto da podebljaju urađaj.ker.



AirPods - Bežične slušalice

Nove slušalice se oslanjaju na Bluetooh tehnologiju ali je Apple rešio n eke probleme od kojih su patili svi BT uređaji tako što je ugradio W1 čip u slušalice. One su i dalje fenomenalne kao i sve prethodne Apple bubice.

Samo ovog puta bez mršenja kabla. Imaju infra-crveni senzor koji detektuje kada se koriste pa se automatski gase kada ih izvadite iz ušiju, što naravno štedi bateriju. Baterija, kažu, traje 5h slušanja.

Imaju ugrađene senzore za pokret i akcelerometar pa tako možete dvostrukim dodirom da pozovete Siri. Kada govorite, one detektuju pravac odakle pričate pa se poništava nepoželjna buka.

Baterija im traje 5 sati, dolaze u kućištu preko koga se puni, a nije potrebno uparivanje kao sa ostalim BT uređajima. Kada ih dobijete sve što treba da uradite je da ih izvadite i izaberete Connect povežete na uređaj koji želite. Odatle pomoću iClouda slušalice se pametno povezju sa željenim uređajem, automatski. Nema potrebe da ih svaki put uparujete.






Hardver

Novi Appkleov A10 Fusion čip koji ima 4-jezgarni procesor sa više od 3 milijarde tranzistora.

Dva jezgra su zadužena za visoke performanse dok su druga dva za očuvanje energije. Brži su za 40% u odnosu na iPhone 6s A9. Kada radite zahtevne radnje (igrice, video), pokreće ih jezgro za performanse dok kada surfujete ili proveravate mail pokreću se druga dva jezgra.

Dva efektivna jezgra rade sa petinom snage u odnosu na procesore za performanse.

Grafika ima 6 GPU jezgra pa je grafika 50% brža u odnosu na A9 uz iPhone 6s i 3x brža u odnosu na iPhone 6 sa A8 procesorom. A sve ovo dok koristi dve trećine snage u odnosu na A9 (upola manje nego A8).

Baterija

Ovo je najduža baterija od svih iPhone modela do sada. U proseku očekujte do 2h dužu upotrebu u svakodnevnom korišćenju nego kod iPhone 6s. A u odnosu na iPhone 6s Plus, sedmica donosi 1h više.



Dodatna oprema

U ponudi su nove maske, baterije i postolja. Maske imaju metalne tastere. Apple savetuje da se kod Jet Black modela koristi zaštita jer je podložniji grebanju. Ovoga se sećaju korisnici iPhone 3 i 4 modela.

Kapacitet i cene

Pozdravite se sa 16GB. Ovo su nove memorije i cene otključanih modela u SAD:

  • iPhone 7 (32GB): $649
  • iPhone 7 (128GB): $749
  • iPhone 7 (256GB): $849

  • Phone 7 Plus (32GB): $769
  • iPhone 7 Plus (128GB): $869
  • iPhone 7 Plus (256GB): $969

Izuzetak je Jet Black boja koja dolazi samo sa 128GB i 256GB. Cene su iste kao do sada za nove modele. iPhone 6s je pojeftinio za 100$.

Pretprodaja počinje sutra, a prve isporuke se očekuju 16. septembra. Nedelju dana kasnije, iPhone 7 će se naći u prodavnicama širom sveta.

I to vam je drugari iPhone 7! :)



Pročitaj još:





Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: