Pronađi članak:

22. 1. 2018.

Nova maliciozna SMS poruka za iOS može da obori svaki iOS i Mac



S vremena na vreme se pojave problematične poruke koje mogu da blokiraju uređaj primaoca. Ovog puta je ta greška, nazvana chaiOS, napala samo aplikaciju iMessage. Srećom, radi se o privremenom problemu, rešenje je na putu.

Okrutni programeri su opet osmislili način kako da se našale sa prijateljima preko iMessage-a. Kao i poslednji put kada im je to pošlo za rukom, sa ugovorom dugim oko 900 stranica, a bilo je tu i poruka koje su automatski ponovo pokretale uređaj, ali i videa koji su ga zamrzavali. Ovakve stvari Apple ne može da spreči. Sve što mogu je da pronađu rešenje u što kraćem roku.



Ovaj put napad je pokrenut porukom na Twitteru, sa linkom na GitHub, koja nekako uspeva da zamrzne celu aplikaciju iMessage, a u nekim slučajevima i ceo uređaj. Jednostavno je, ako primite poruku sa problematičnim linkom, sledi zamrzavanje. Problem možete da rešite prilično lako, dovoljno je da u potpunosti izađete iz iMessage-a i da obrišete konverzaciju sa problematičnom porukom.




Srećom, Apple je brzo reagovao pa će rešenje biti dodato iOS ažuriranju koje očekujemo sledeće nedelje. Moguće je da se radi o verziji iOS-a 11.2.5, jer njegova šesta beta verzija već uključuje rešenje. S obzirom na to da ovaj napad može da pogodi bilo koji uređaj sa iMessage aplikacijom, očekujemo da će i macOS High Sierra 10.13.3, watchOS 4.2.2 i tvOS 11.2.5 ažuriranja uključiti rešenje.



GitHub je u međuvremenu obrisao spornu stranicu kako bi sprečio širenje problematičnog linka. Ako neko od vaših prijatelja odluči da se našali sa vama, znate šta vam je činiti. Takođe, budite posebno oprezni sa porukama nepoznatih pošiljaoca, barem dok ne stigne ažuriranje.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: