Pronađi članak:

5. 6. 2018.

Predstavljen iOS 12



Istina je konačno izašla na videlo i saznali smo koje je sve inovacije Apple spremio za nas. Jeste li spremni da saznate koje funkcije ima novi iOS 12? Krenimo redom…

Apple je imao vrlo uspešnu godinu, pogotovo kada je reč o iOS-u. Pre tačno godinu dana je predstavljen iOS 11 i svi su bili vrlo uzbuđeni njegovim izlaskom. Taj sistem je predstavio mnogo inovacija. Od izrazito „pametnijeg“ iPad-a, preko brojnih sitnih (ali bitnih) funkcija, pa sve do potpunog redizajna Control centra. Ipak, korisnici su vrlo brzo počeli da se žale na razne probleme.


Takav nesiguran početak je ostavio izuzetno veliki trag na ovom sistemu, pa je Apple-ov posao bio da kontinuirano unapređuje ovaj sistem tokom godine, ispravlja bug-ove i razvija dugo očekivane i obećavane funkcije. S obzirom da kažu da su učili iz sopstvenih grešaka, ove godine su rešili da urade sledeće:





iOS 12 će, umesto novim funkcijama, u potpunosti biti posvećen stabilnosti sistema.

Hajde da vidimo šta to znači u praksi. Dozvolite da vam predstavimo najvažnije inovacije Apple-ovog najnovijeg mobilnog operativnog sistema.

Performanse



iOS 12 bi trebao da stigne u okviru tri softverska ažuriranja. Sistem će navodno raditi 50% bržim tempom u odnosu na iOS 11. Što se tiče podrške, svaki uređaj koji je imao iOS 11 će moći da pređe na najnoviju verziju sistema. Ovo ažuriranje će pokriti najveći broj proizvoda do sada. Stariji uređaji će, takođe, postati znatno efikasniji. Spominjalo se i da bi aplikacije mogle da se otvaraju za čak 40% do 50% brže.

AR

U saradnji sa Pixar-om, razvijen je novi format datoteka koji je nazvan USDZ i koji će biti izuzetno pametan. Pretpostavlja se da će Apple tek kasnije otkriti određene pojedinosti i detalje. Biće predstavljena i podrška za Adobe Creative Cloud, kao i aplikacija za uređivanje proširene stvarnosti.



Lansirana je i nova aplikacija koja je nazvana Measure. To ne predstavlja veliko iznenađenje, s obzirom da takva ista već postoji u App Store-u.



Kao što je i moglo da se očekuje, na red je došao i ARKit 2, koji donosi brojne inovacije. Najvažnija je opcija uz pomoć koje više korisnika deli istu proširenu stvarnost, što u prevodu znači da će postojati AR igrice i aplikacije namenjene većem broju korisnika.

Apple je, upravo sa tim ciljem, ostvario saradnju sa Legom što se može smatrati verovatno najboljim potezom kada je reče o ARKit-u. Dovoljno je samo da usmerite kameru na izabranu Lego kocku da bi ona „oživela“ i postala neka vrsta digitalne igračke. Konačno možemo da ostvarimo naše dečije snove i oživimo naše imaginarne junake.






Fotografije

Aplikacije su kreirane na bazi pametnijih algoritama, a pretraživanja će biti profesionalnija nego ikad. Spremna je i kartica „For You“ koja će sadržati vaše uspomene, podsetnik na stare fotografije, preporuke za deljenje i još mnogo toga. Kada je u pitanju deljenje, osmišljena je nova odlična funkcija. Ako delite fotografije sa prijateljem, njegov telefon će sve fotografije koje mu pošaljete čuvati u zajedničkom folderu.



Siri

Nova funkcija u okviru magične Siri su prečice! Imaćete mogućnost da izdate komande koje su unapred programirane, a kojima se pokreću određene opcije u okviru aplikacija. Njih ćete dobiti u posebnoj aplikaciji koja je vrlo slična nedavno kupljenoj Workflow. Sada praktično možemo da govorimo o integrisanju automatizacije u okviru Siri.



To bi nam zaista olakšalo živote. Siri će nas automatski obaveštavati o svemu što je za nas bitno.

Integrisane aplikacije

Iako nam nije u fokusu, aplikacija News je postala bolja, pametnija i pristupačnija. Pored nje i Stocks ima nov dizajn. iPad je dobio Voice Memos, a iBooks je sasvim obnovljen. Ne možemo da tvrdimo da je reč o naročito zanimljivim vestima, ali svakako zaslužuju da budu spomenute.



Digital health

I ova funkcija je bila očekivana. U principu, govorimo o grupi aplikacija. Tu je najpre „Do Not Disturb“, koji ćemo moći da prilagodimo svojim potrebama skoro u potpunosti. Primera radi, moći ćemo da podesimo da želimo bar jedan sat odmora.



Promene će biti vidljive i na obaveštenjima. Napokon su uslišene molbe korisnika i grupna obaveštenja su uključena u sistem. Za kraj, stigla je i Screen Time, aplikacija koja prati kada, gde i koliko dugo upotrebljavate svoj mobilni. To će vam omogućiti da precizno pratite svoje navike.



Možete da podesite i intervale upotrebe određenih aplikacija. U slučaju probijanja limita, sistem će da vas upozori na to, a može i da blokira tu aplikaciju ako mu dozvolite. Ova mogućnost će posebno obradovati roditelje, koji će moći da ograniče upotrebu telefona kod svoje dece.




iMessages

Moći ćete da se „plazite“ u formi bilo kog Animoji-a! Zar to nije sjajno? Tu su, naravno, i novi likovi (koala, duh, tigar, T-Rex). Ali to nije sve. Stigao je i MeMoji. Svako može da napravi Animoji verziju samog sebe. Isto kao što već postoji na Samsung-ovim uređajima, ali sa mnogo više fora. Zaista zanimljiva i korisna funkcija.



FaceTime

Grupni FaceTime razgovori – ovo je još jedna dugo čekana funkcija. Čak 32 osobe se mogu uključiti u jedan razgovor, što je zaista odlično. Ova funkcija je integrisana i u iMessage, pa grupne poruke možete da pretvorite u grupni poziv samo putem jednog dodira. Kako navode, odlično funkcioniše, čak i u situaciji sa maksimalnim brojem učesnika. Uvedeno je dosta novih Animoji-a, stikera, efekata i slično.







Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: