Pronađi članak:

5. 12. 2015.

Samsung pristao da plati Appleu pola milijardeGotovo pet godina nakon što je Apple tužio Samsung zbog povrede patenata vezanih za smartfon uređaje, južnokorejski proizvođač konačno priznaje krivicu.

U zajedničkom saopštenju ovih kompanija, Samsung potvrđuje da će isplatiti Appleu 548 miliona dolara pre 14. decembra, ukoliko pre vikenda dobije fakturu firme iz Kupertina.
Nakon više godina tužbi i žalbi na presude, ovo je za Apple važan trenutak. Međutim, iako deluje da Samsung kapitulira u ovoj borbi i ta kompanija pokušava da se domogne novca – u saopštenju je naglašeno da kompanija “zadržava prava da dobija naknade od Applea”.

Proizvođač iPhonea tužio je Samsung 2011, a naredne godine je sud presudio u Appleovu korist. Utvrđeno je da je Samsung povredio patente vezane za opciju tap-to-zoom i multitouch gestures.

Apple je tražio 2,5 milijardi dolara odštete, a dobio je nešto više od jedne milijarde. Međutim, zbog žalbi na presudu s obe “zaraćene” strane, o iznosu se neprekidno raspravljalo. Na posletku je Samsung uspeo da umanji iznos na 548 miliona dolara u maju ove godine i to je iznos koji je, sada i zvanično, spreman da plati.
Međutim, Apple još ne može da se raduje. Samsung je najavio da će zatražiti reviziju slučaja pred američkim Vrhovnim sudom, a analitičar patenata Florijan Miler, kaže da će biti novog suđenja, ako se sud složi da razmotri slučaj.


Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: