Pronađi članak:

21. 6. 2016.

Ipak ništa od brisanja osnovnih aplikacija na iOS-u 10



Na ovogodišnjem WWDC-u smo videli da je Apple u iOS-u 10 uveo mogućnost uklanjanja osnovnih, odnosno aplikacija koje su deo operativnog sistema, isto kao što je moguće ukloniti bilo koju naknadno instaliranu.

U međuvremenu su Phill Schiller i Craig Federighi iz Apple-a porazgovarali su o ovoj temi kod poznatog John Grubera koji stoji iza Daring Fireball bloga.

Došli smo do mnoštva novih informacija. Za početak, aplikacije se ne brišu sa uređaja već samo njihova ikona biva uklonjena sa Home ekrana zajedno sa korisničkim podacima, dok aplikacija i dalje ostaje dio iOS-a. Razlog za ovo treba potražiti u tome što kod tih aplikacija mora ostati na iOS uređaju u vidu potpisanih paketa kako bi Apple mogao da vršiti provere autentičnosti i kako se ne bi zakomplikovale pojedine funkcionalnosti uređaja nakon stvarnog brisanja.

Dvojica Appleovih čelnika su potvrdili da u aplikacije koje se mogu “obrisati” spadaju: Calculator, Calendar, Compass, Contacts, FaceTime, Find My Friends, Home, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Mail, Maps, Music, News, Notes, Podcasts, Reminders, Stocks, Tips, Videos, Voice Memos, Watch app i Weather.

News aplikacija će se moći ukloniti u kasnijim beta verzijama iOSa 10. U novom Apple dokumentu koji objašnjava ovaj proces naglašeno je kako su te standardne Apple aplikacije dizajnirane tako da zauzimaju što manje prostora na uređaju pa sve skupa teže manje od 150MB, tako da ne morate da brinete oko zauzetosti prostora.

Ukoliko korisnik otvori link ili izvrši operaciju koja je vezana za neku uklonjenu aplikaciju iOS će otvoriti upozorenje i ponuditi korisniku povratak uklonjene aplikacije. Nudeći ovu opciju umesto pravog brisanja Apple ide sigunom i proverenom putanjom koja ponovo štiti kako njih, tako i njihove korisnike od potencijalnih problema koji bi nastali u slučaju da su u Appleu odlučili da ove standardne aplikacije ažuriraju putem App Store-a a ne putem ažuriranja samog iOSa.

Bolje išta nego ništa, zar ne?




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: