Pronađi članak:

6. 4. 2017.

Lansiran novi Mac Pro



Nakon 686 dana, Apple je napokon ažurirao svoj najbolji računar, a već su otkrili i svoje sledeće korake. Naime, iduće godine će lansirati potpuno redizajnirani Mac Pro, potom iMac sa snažnim hardverom i novi Apple-ov displej.

Ovo je veliki dan. Dogodilo se nešto što se do sada još nikada nije dogodilo i što nikada nismo ni pomišljali da bi se moglo dogoditi. Apple je otvoreno govorio o svojim planovima za Mac Pro i najavio da možemo očekivati ažuriranja za profesionalne korisnike. U sedištu kompanije u Kupertinu, pred samo nekoliko odabranih novinara i blogera, najavili su dva ogromna koraka.



Jedna od novosti je da je ažuriran Mac Pro.

Do sada osnovni model u ponudi je bio quad core sa 12GB RAMa i dual AMD FirePro D300 grafikom za 2999$ dok je vrhunski model bio sa 6 core model sa 16GB RAMa i dual AMD FirePro D500 grafikom za 3999$. U novoj ponudi ovaj 6-jezgarni model je osnovni model ali po ceni od 2999$,a vrhunski model je sada 8-jezgarni od 16GB RAMa i AMD FirePro D700 grafikom za 3999$.

Cene za upgrade su takođe snižene. Npr. do sada da biste unapredili jezgra sa 6 na 8 ili sa 8 na 16 koštalo bi vas 1500$ i 3000$, a sada je ta cena 800$ i 2000$. A cena za grafički upgrade je takođe snižena.

Osim toga, ništa se nije promenilo: dizajn i ulazi su ostali isti, a novi Mac Pro nije dobio ni USB-C. Ovo nam za sada mora biti dovoljno.




Ali ima i boljih vesti. Apple će ozbiljno razmisliti o redizajnu Mac Pro-a, a sledeće godine će lansirati potpuno novu verziju. Napraviće i iMac sa snažnim hardverom (o tome nisu rekli ništa više), a možemo očekivati i novi Thunderbolt ekran. Phil Schiller i Craig Federighi su bili iskreni i naveli su da od sada žele redovno ažurirati Apple-ove uređaje, koji su prvenstveno namenjeni profesionalnim korisnicima.



U potpunosti iznova razmišljamo o Mac Pro-u. Imamo ekipu koja upravo sada radi na njemu i želimo ga dizajnirati na način da ga možemo redovno osvežavati novim poboljšanjima. Dajemo sve od sebe da ovo bude naš najkvalitetniji i najbrži desktop sistem, dizajniran za naše najzahtevnije profesionalne korisnike. Kao deo izrade novog Mac Pro-a (koji je po definiciji modularni sistem), napravićemo i profesionalni displej. Nijedan od tih proizvoda nećete videti ove godine, jer su još uvek u fazi izrade. Smatramo da je jako važno da napravimo nešto odlično za naše profesionalne kupce koji žele Mac Pro sa modularnim sistemom, a trebaće nam više od godinu dana da u tome uspemo. – Phil Schiller za BuzzFeed




Apple je priznao da može ići u dva smera: ili će priznati da postoje profesionalni korisnici i promeniti svoj pogled na svet (tj. primiti k znanju sve lekcije iz prethodne tri godine), ili će izgubiti. Cookova kompanija je odabrala prvu opciju. Zanimljivo je da, otkada je Apple postao jedna od najuticajnijih tehnoloških kompanija na svetu, nikada nismo doživeli da otvoreno govore o proizvodima koji nas očekuju u budućnosti ili o tome što korisnici mogu očekivati od same kompanije.



Mac Pro koji će biti lansiran sledeće godina verovatno će imati sasvim nov dizajn. Od sada pa nadalje je cilj redovno ažuriranje ove kategorije proizvoda, pa će biti potrebno osmisliti malo manje ekstravagantan dizajn i malo kompaktnije i prilagodljivije kućište. Tako bi kompanija lako mogla zameniti staru video karticu novom.

I to je potvrdio Federighi, koji takođe smatra jako važnim da novi Mac Pro modeli budu jednostavni za nadogradnju.

Kao što smo već rekli nekoliko puta, aktuelan Mac Pro imao je termičko ograničenje i to nam je onemogućilo da ga ažuriramo. Zaista nam je žao što smo razočarali kupce koji su ta ažuriranja očekivali. Zato smo i poručili našem timu da dizajnira nešto novo, nešto što će biti odlično za korisnike Mac Pro-a koji žele veće mogućnosti proširenja i ažuriranja u budućnosti.



U zadnje vreme često možemo čuti da Pro linija izumire. Današnje vesti ukazuju na suprotno, i mogle bi imati pozitivan učinak na profesionalne korisnike koji su razmišljali o prelasku na novu platformu. Sada se samo možemo nadati da će ovaj novi koncept dugoročno zadovoljiti sve profesionalne potrebe, i da će Apple i dalje biti inovativan.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: