Pronađi članak:

30. 4. 2017.

Ovo je Apple-ov “self-driving” automobil



Preciznije, snimljen je Lexus RX450h koji Apple koristi za testiranje softvera koji je sposoban da sam upravlja vozilom. Izgleda da se kompanija iz Kupertina nije šalila – čim su dobili dozvolu, otpočeli su sa testiranjem.

Vozilo opremljeno sa raznim dodatnim delovima i uređajima možda deluje prilično čudno, ali takav prizor nije neuobičajen u Silikonskoj dolini. Prošla godina je bila prilično zanimljva za projekat Apple car. Prvo su se pojavile glasine da Apple radi na stvaranju potpuno novog vozila. Kasnije su počele da kruže priče da se Apple car, odnosno Projekt Titan, verovatno samo odnosi na “self-driving” softver. Ovo ne znači da je Apple odustao od pravljenja novog vozila, već da se to neće desiti u skorijoj budućnosti.






Prema slikama poslatim Bloomberg-u, Apple je postavio veliki broj različitih senzora na automobil koji koriste za testiranje, a koji mu pomažu prilikom navigacije ulicama. Iako možete primetiti vozača, u vozilu se takođe nalazi i 64-kanalni uređaj za navigaciju, što čini ovo vozilo jednim od najnaprednijih “self-driving” vozila na planeti. Prema gIasinama sa početka godine, i Google i Uber bi sigurno voleli da kupe tehnologiju koju poseduje Velodyne Lidar Inc, iako bi morali da plate ogromnu količinu novca.

Apple je dobio dozvolu za testiranje tri vozila. Tim koji vodi Bob Mansfield sada može u stvarnim situacijama da testira kod na kome su radili. Pošto Apple nema sopstveno vozilo, automobilska industrija će sigurno moći da koristi softver, ako plate. I Volkswagen i BMW se smatraju potencijalnim partnerima.



Postoji velika konkurencija u industriji ovakvih vozila. Ukupno 30 kompanija je dobilo iste dozvole početkom meseca u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, uključuju startup kompanije, tehnološke gigante i proizvođače automobila. Kalifornijska agencija za prevoz i sigurnost je izjavila da kompanije Waymo i Zoox koriste iste Lexus modele kao što koristi Apple, RX450h.



Automobili nisu potpuna nepoznanica za Apple. Samo se setite CarPlay-a koji je objavljen pre par godina, a koji je trebao da zameni tradicionalni kompjuterski interfejs – sa manje ili više uspeha. Platforma nije proširena i pričalo se da nije toliko dobra, koliko se očekivalo od nje.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: