Pronađi članak:

1. 4. 2017.

Samsung Galaxy S8 – očima kompanije Apple



U sredu su javnosti po prvi put predstavljeni Samsung Galaxy S8 i S8+ modeli. Ovaj telefon je najveći rival iPhone-u 8, pa nismo mogli da zanemarimo njegovo predstavljanje.

Pomenuti događaj nas nije previše iznenadio, jer smo Galaxy S8 mogli da vidimo u videu i na fotografijama koje su procurele pre mesec dana. Ipak, predstavljen je zvanično, pa je i vreme da kažemo koju reč o najvećem konkurentu iPhone-a.




Samsung je prvi put spomenuo Apple na događaju. Tačnije, izjavili su da žele da budu bolji od Apple-a. Radili su na tome sve ove godine, ali ovom izjavom su i zvanično objavili rat Apple-u pred celim svetom. Nakon toga su predstavili ovogodišnje modele u najvišoj kategoriji.

Predstavljena su dva nova uređaja: Galaxy S8 i Galaxy S8+. Galaxy S8 je dobio ekran od 5.8”, dok Galaxy S8 Plus ima Super AMOLED ekran od 6.2”. Oba uređaja poseduju rezoluciju od 2960 x 1440 piksela. Veličina ekrana će vam se možda činiti prevelikom, ali hajde da uporedimo uređaje sa iPhone 7 i 7 Plus modelima:



S8 je veći od iPhone-a 7, ali kućište S8+ čini se da je iste veličine kao iPhone 7 Plus, koji je tanji od Samsung-ovog modela. Ekran je u oba slučaja veći kod Samsung-a.

U pogledu dizajna, najbolje što je ovim uređajima moglo da se dogodi je nestanak Samsung logoa sa prednje strane. To najpre estetski nije izgledalo dobro, jer retko ko želi stalno da gleda u logo kompanije na telefonu. Samsung je sklonio logo sa prednje strane, a naredni korak bi trebao da bude izravnavanje mikrofona, zvučnika, ulaza za punjenje i ulaza za slušalice na dnu telefona, što se ovoga puta nije dogodilo.



Biće dosta neudobnije koristiti ove dugačke ekrane, te će definitivno biti potrebno da protegnete prste. Ipak, ono što treba priznati je da S8 i S8+ fantastično izgledaju. Samsung je dizajnirao sjajne uređaje čak i po Apple-ovim standardima. Cena koju morate platiti zbog takvog dizajna su zaobljene ivice ekrana koje su deo telefona. Iako izgledaju sjajno, nemaju previše smisla, a u mnogim slučajevima mogu biti iritantne, jer će se sadržaj “prelivati” na ivicama ekrana. Bez obzira na to, ovaj telefon je odličan izbor.




LG G6 izgleda malo bolje u tom smislu. Kada stavite LG G6 i S8 jedan pored drugog, G6 deluje malo praktičnije, iako nema toliko dobre ivice kao Galaxy S8. U slučaju da ste korisnik Android-a, verovatno biste imali dilemu koji da odaberete.



Home dugme je nestalo sa Galaxy S8 modela. Prisutno je, doduše, virtuelno dugme, a postoji i rešenje koje je slično Apple-ovom Haptic feedback-u, zbog kog imate osećaj kao da pritiskate taster.

Čitač otiska prsta se nalazi na poleđini pored kamere, što nije najbolji mogući potez. Kao prvo, često ćete ostavljati otiske prstiju na kameri, a kao drugo, biće teško dohvatiti senzor levom rukom. Skener dužice oka vam omogućava otključavanje telefona, a radi vrlo dobro ako je sudeći po prvim testovima. Zbog toga ne morate ni koristiti skener otiska prsta.



Što se tiče hardvera, S8 je dobio Snapdragon 835 procesor i 4GB memorije. Veličina baterije se nije promenila, dok zadnja kamera još uvek ima f1.7 i 12 MP, iako je Samsung izjavio da je procesor za fotografije bolji. Prednja kamera ima 8 MP. Telefon poseduje 64 GB prostora, a moguće je proširiti kapacitet SD karticom. Ono što je zanimljivo je činjenica da Samsung nije kopirao veličine prostora od Apple-a, tako da nisu napravljeni modeli od 64, 128 i 256 GB, već se za proširenje memorijskog prostora još uvek koriste SD kartice. To znači i dodatni otvor na uređaju, a onda i dodatni problem u menijima kada želite da sačuvate određene podatke na uređaju ili kartici. Nema previše smisla, jer smatramo kako je puno bolje rešenje imati širu ponudu, kao i IP68 otpornost na prašinu i prskanje vode.

S8 je dobio i novog virtuelnog asistenta koji se zove Bixby i koji je navodno pametniji od Siri. Ne govori sve jezike, tako da nam ostaje da vidimo koliko će biti uspešan u praksi. Kamera prepoznaje objekte, a mnogo stvari je promenjeno u pogledu softvera. Trebalo bi nam mnogo više vremena da pokrijemo ovu temu, pa je bolje da to pogledate sami u videu u kom su prikazane najbitnije nove funkcije i sva poboljšanja na uređaju.



Veliko pitanje je da li je Samsung uspeo da napravi “ubicu iPhone-a”? Odgovor je i da i ne. Uređaj je fantastičan i izgleda da je, po mnogim funkcijama bolji od iPhone-a, pogotovo sa prednje strane. Boje su takođe vrlo dobre, a već smo spomenuli koje su to potencijalne zamerke na ovom telefonu.

Na stranu dizajna, operativni sistem je još uvek Android, što nije tako sjajno. iOS je pouzdaniji i jednostavniji za korišćenje od Android-a, a Apple-ov ekosistem je miljama iznad Samsung-ovog. Naravno, ako više preferirate Android, moći ćete da nabrojite milion razloga zašto je bolji od iOS-a i to je sasvim normalno i opravdano.
Jedna stvar je sigurna. Samsung je uradio odličan posao, a S8 i S8+ će se verovatno prodavati vrlo dobro. Sigurno da postoje i oni korisnici koji će preći sa iPhone-a na navedene modele, a S8 će zasigurno biti jedan od najboljih pametnih telefona na tržištu u narednih pola godine. Sve ovo ćemo ponovo proceniti nakon Apple-ovog događaja u septembru, kada se očekuje predstavljanje novog iPhone-a sa sličnim dizajnom bez ivica.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: