Pronađi članak:

24. 9. 2017.

Sve što treba da znate o „urezu“ na iPhone-u X



Zahvaljujući vrlo uspešnom i prilično aktivnom curenju informacija ove godine, već duže vreme nam je poznato da će ‘wall-to-wall’ ekran iPhone-a X imati mali urez stvoren za senzore zbog kojeg ekran ne izgleda kao celina. Sada kad su predstavili uređaj, napokon znamo više o tome.

Ove informacije dolaze sa Apple-ove zvanične stranice, koja je prvenstveno stvorena za programere, pod nazivom Human Interface Guidelines. Ako vas zanimaju ovakve stvari, možete pročitati više o tome ovde. Kroz ove smernice, Apple pokušava da nauči programere aplikacija kako bi trebali da postupaju kako bi aplikacije izgledale lepo, i kako bi iskoristili sve mogućnosti ekrana.

Na primer, Apple ne želi da programeri sakrivaju urez na vrhu (ne žele da stavljaju crnu traku sa obe strane), već ohrabruju sve da koriste taj prostor.




Nemojte skrivati ili obraćati posebnu pažnju na ključne funkcije ekrana. Nemojte da pokušavate da sakrijete zaobljene ivice uređaja, kućište senzora ili indikator za pristup početnom ekranu dodajući crne trake na vrh i dno ekrana.


Apple smatra da će se aplikacije koje koriste elemente korisničkog interfejsa, koje pruža sistem, same prilagoditi čudnom obliku ekrana novog uređaja. Na primer, elementi pozadine će se automatski rasporediti do ivice ekrana, a elementi interfejsa će se sami postaviti u ispravan položaj.

Kako bi se osiguralo da zaobljene ivice iPhone-a X, područja senzora i/ili Home indikatora nisu skrivene, sve aplikacije moraju poštovati sigurnu zonu koju je Apple obeležio na ekranu. Ako aplikacija ne prati tu smernicu, neće joj biti dopušteno objavljivanje u App Store-u.



Slično tome, zabranjeno je stavljati interaktivne elemente poput tastera na dno ekrana, kako bi izbegli to da korisnici slučajno pritisnu nešto što nisu nameravali, a sve što su želeli da urade je da se vrate na početni ekran. Kako bi programerima dao dobar primer, Apple je kreirao prikaze toga kako će njihove aplikacije izgledati.



Fotografije aplikacija koje se koriste u pejzažnom načinu rada (osim za igre) očigledno nedostaju na zvaničnim Apple-ovim fotografijama. To je verovatno zato što aplikacije ne izgledaju lepo u pejzažnom načinu rada. Neki programeri se nisu zadovoljili time, i pokušali su da saznaju više o ovom problemu putem Xcode-ovog iOS simulatora. Pa da, uopšte nije lepo. Evo kako će Safari izgledati u pejzažnom načinu rada.





iPhone X renders webpages with literal white bars on the sides pic.twitter.com/ztcWetrLPo

— Thomas Fuchs (@thomasfuchs) 13 September 2017


Srećom, čini se da neće svaka web-stranica imati obaveznu belu granicu sa obe strane jer će se bočne trake prilagoditi bojama pozadine koja je navedena u trenutno otvorenom HTML kodu web-stranice. Na primer, Apple TV 4K crna stranica uopšte nije tako loša.


Apparently there is a way to set the background color, e.g. the Apple TV 4K page does it. pic.twitter.com/Am3xn6wjRp

— Thomas Fuchs (@thomasfuchs) 13 September 2017


Ipak u većini slučajeva, taj dodatni prostor koji su zadržali uprkos urezu će definitivno dobro doći. Fotografije, video zapisi i igre će obuhvatiti urez, i krajnji rezultat je lep. Naravno, i dalje bi mogao izgledati ružno dok gledate film, ali Apple je mislio i na to. Pokretna slika će se automatski sama postaviti kada je otvorite tako da se ne preklapa sa urezom ili Home indikatorom. Ako vam i dalje smeta, sadržaj možete staviti u način rada preko celog ekrana tako što ga dvaput dodirnete.


I can confirm that the „notch“ at the top of the iPhone X screen does NOT cut into videos. pic.twitter.com/tdWlMqoGj3

— David Pogue (@Pogue) 13 September 2017


Čini se da ovaj urez na kome se nalaze senzori ima mnogo više prednosti nego nedostataka. Ipak, postoje ljudi koji bi više voleli da Apple zadrži gornji okvir, i time ugrozi privlačnost iPhone-a X. Čak su stvorili i prikaz za to.



Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: