Pronađi članak:

27. 12. 2017.

Apple priznao da namerno usporava stare iPhone uređajeAko imate stariji iPhone, koji je postao sporiji - niste sami, Apple vam to radi, ali za to postoji valjan razlog.

Mnogi korisnici primetili su da vremenom njihov iPhone postaje sporiji bez obzira na to što nisu menjali svoje navike po kojima ga koriste. U nekom trenutku svetski mediji su nagađali o tome da je to jednostavno iPhone sudbina - da se uspori vremenom, dok su drugi navodili da Apple namerno usporava starije modele telefona. Sad je to kompanija Apple i zvanično potvrdila, ali razlog je daleko od onog koji su mnogi navodili - da bi nas naterao da kupimo nov iPhone. Nema veze s tim!

Apple je zvanično potvrdio da prisilno usporava iPhone modele starije od jedne godine zbog isticanja životnog ciklusa baterija (u zavisnosti od toga koliko često se iPhone nudi moguće je da ga Apple uspori i pre jedne godine). Kompanija ovo radi kako bi sprečila značajnija oštećenja uređaja, što uključuje i spontano gašenje, objavila je PhoneArena.

Apple usporavanje procesora svojih uređaja veštačkim puten naziva svojstvom, odnosno opcijom koja je uvedena kako bi se sačuvao normalan rad uređaja. Ipak, za ovako nešto postoji valjan razlog, smatra GSMArena sajt.
Vremenom baterije iPhone uređaja, usled ispunjenja svog životnog ciklusa postaju manjeg kapaciteta i nemaju dovoljno energije da „napoje“ energije gladne iPhone komponente, što može da dovede do nestabilnog rada i otkazivanja rada nekih komponenti u najgorem slučaju, pa i do spontanog resetovanja. S obzirom na to da svaki iPhone ima moćan procesor, kojem je potrebno dosta energije iz baterije Apple smatra da je usporenje procesora jedino adekvatno rešenje za održavanje izbalansiranog rada iPhone telefona.Apple ovu praksu sprovodi već duže od godinu dana, ali ju je držao u tajnosti. Ipak, poslednji Benchmark testovi i sumnje korisnika omogućile su da istina, ipak bude otkrivena, što su pomenuti testovi prethodno nedvosmisleno potvrdili - iPhone postaje sporiji s vremenom trajanja.

Apple je ovu opciju uveo za iPhone 6, 6S, 6 Plus, 6S Plus, kao i za iPhone 7 i 7S, a korisnici su potvrdili da je to slučaj i sa iPhone SE modelom. Kompanija je za TechCrunh sajt navela da je ova opcija planirana i za druge modele iPhone telefona sa narednim iOS nadogradnjama.

Rešenje ovog problema je zamena baterije kad osetite da vam je iPhone postao spor, nikako kupovina novog modela, osim ukoliko vam to već nije bila namera.


Mnogi korisnici i mediji osudili su ovaj Apple korak, nazivajući ga licemernim i pokušajem zataškavanja onoga o čemu se šuška godinama - da iPhone vremenom usporava. S druge strane ovo pokazuje da iPhone uređaji stare brže nego konkurentski modeli i da Apple nije u stanju da ponudi valjano rešenje za kontinuiran pouzdan rad, pa mora da se služi ovakvim trikovima.

Kako je The Verge saznao testiranjem starih modela iPhone uređaja, telefoni zaista rade sporije i zamenom baterije se brzine procesora vraćaju na očekivane vrednosti. Međutim, iako Apple priznaje da namerno usporava starije modele, razlog za to nije toliko paklen kao što možda očekujete. Iako to deluje kao način da nateraju korisnike da kupe nove uređaje, kompanija navodi da je usporavanje zamišljeno kako bi se performanse baterije duže održale.

Our goal is to deliver the best experience for customers, which includes overall performance and prolonging the life of their devices. Lithium-ion batteries become less capable of supplying peak current demands when in cold conditions, have a low battery charge or as they age over time, which can result in the device unexpectedly shutting down to protect its electronic components.

Last year we released a feature for iPhone 6, iPhone 6s and iPhone SE to smooth out the instantaneous peaks only when needed to prevent the device from unexpectedly shutting down during these conditions. We’ve now extended that feature to iPhone 7 with iOS 11.2, and plan to add support for other products in the future.


Apple je odgovorio na zahtev The Verge da detaljnije komentariše, pa je naveo da starije litijum-jonske baterije ''postaju manje sposobne da proizvedu dovoljno struje'' u nekim slučajevima, a jedan od njih je i starost. Ovo ''dovodi do toga da se uređaji neočekivano isključe'', navodi Apple. Ovo možda usporava starije telefone, ali takođe sprečava nasumična gašenja istih.

Kakva je situacija kod vas, da li je vaš iPhone postao sporiji?

Pročitaj još:
Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: noizz

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: