Pronađi članak:

9. 3. 2018.

TEST: Brzina iPhonea pre i posle zamene baterije



Nedavno je počela Apple-ova globalna kampanja zamene baterija, pa su veoma brzo počele da kruže priče o starijim uređajima koji su posle promene baterije postali skoro kao novi. Sada napokon možemo da vidimo kako nova baterija konkretno utiče na rad mobilnog telefona.

Verujemo da nije potrebno da vas posebno podsećamo na Apple-ov najnoviji skandal. Nekoliko korisnika je otkrilo da sa starenjem uređaja, tačnije, njihove baterije, performanse počinju osetno da opadaju. Naravno, vest je odmah odjeknula, a internet je bio pun naslova o Apple-u i njihovim zlonamernim planovima o zastarevanju uređaja.



Iako Apple nije imao najbolju komunikaciju sa javnošću u vezi ovog slučaja, iz njihove izjave je moglo da se zaključi da im nije bio cilj da skrate životni vek uređaja ili da unazade korisničko iskustvo. Svakako, odluku su doneli iz sasvim drugih razloga:




  • Žele da nam pruže najbolje moguće korisničko iskustvo.
  • To omogućuju dve stvari, performanse i životni vek baterije.
  • Litijumska baterija slabi u hladnim vremenskim uslovima, kada je slabo napunjena i kako stari.
  • To može da rezultuje naglim gašenjima.
  • Što, vodi lošem korisničkom iskustvu.
  • Rešenje je da performanse uređaja moraju da se regulišu s obzirom na stanje baterije.
  • Čak i ako to znači da performanse moraju da budu slabije kako bi se sprečila neočekivana gašenja.
  • Rezultat, sporiji iPhone koji se ne gasi na svakih sat vremena.

Nakon što se situacija malo stišala, Apple je ponudio opciju zamene baterije u svojim prodavnicama, kako bi korisnici mogli da kupe novu bateriju po upola nižoj ceni. Takođe, sa iOS-om 11.3 moći ćemo sami da isključujemo opciju usporavanja, a faze životnog ciklusa baterije biće mnogo transparentnije.



Došlo je vreme da proverimo koliko su bolje performanse posle zamene baterije. Taj posao je odradio Bennett Sorbo koji je pre dve godine kupio iPhone 6s, koji je počeo slabije da radi i pre celog ovog skandala.

Uradio je mnogo testova na svom uređaju, sve ih zabežio u videu, i zatim je odneo mobilni telefon na servis kako bi mu zamenili bateriju. U SAD-u nema dovoljno zaliha zamenskih baterija s obzirom na ogromnu potražnju, ali je situacija u Evropi znatno bolja. Sorbo je morao da čeka otprilike mesec dana da dobije svoj uređaj sa novom baterijom. Kada je Sorbo napokon dobio svoj uređaj, ponovio je iste testove i uporedio rezultate. Testovi objektivno pokazuju o kolikoj promeni je reč.



Jasno je vidljivo da se aplikacije brže otvaraju. Međutim, najveća promena je u rezultatima Geekbench testa. Performanse starijeg, sporijeg mobilnog telefona sa jednim jezgrom ostvarile su rezultat od 1437 bodova, a sa dva jezgra samo 2485 bodova. Posle zamene, performanse sa samo jednim aktivnim jezgrom postigle su 2520 bodova, a višejezgrene performanse gotovo dvostruko više, 4412 bodova.

Iako mnogi korisnici potvrđuju da su promene očigledne, samo su Sorbovi testovi javno dostupni i jedini su izvor statističkih podataka i brojeva. Zbog toga možemo da zaključimo sledeće:

nije važno da li je vaš uređaj „zreo“ za zamenu baterije, nova baterija će sigurno doneti osetne promene.

Puno zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: iMagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: