Pronađi članak:

25. 11. 2020.

Kako da dezinfikujete svoj iPhone, iPad i AirPods slušalice za vreme pandemije

Poznato je da se treba zaštititi od koronavirusa ne rukujući se. Ali mnogi od nas rade tamo gde delimo uređaje odnosno telefone i računare. Evo kako da budete sigurni.

Pre nego što zvučimo kao da pokušavamo da vas nagovorimo da stavite masku na svoj Mac, razjasnimo. Mnogo je verovatnije da ćete koronavirus dobiti od nekoga ko vam kine ili se nakašlje u lice nego da kašlje po vašem uređaju pa da ga vi koristite.



Istina je da koronavirus ne preživi mnogo vremena na površini, ali postoji van ljudskog tela nešto duže od većine virusa. Dakle, kada se nalazite u radnom okruženju gde se uređaji rutinski dele, vredi preduzeti nekoliko jednostavnih koraka kako biste uklonili mogućnost zaraze.

AppleInsider je razgovarao sa medicinskim stručnjacima i stručnjacima iz SAD-a i Velike Britanije kako bi saznao šta treba učiniti. Razgovarali su sa mikrobiolozima i lekarima, razgovarali su sa privatnim lekarima i ljudima iz Nacionalne zdravstvene službe.

Svako im je rekao iste stvari.

Dezinfikujte se od koronavirusa, a ne od svog uređaja

Opisaćemo kako da čistite uređaje kako biste bili sigurni da u njima nema mogućnosti zaraze, ali svaki stručnjak s kojim smo razgovarali kaže da je rešenje u onome što radite nakon rukovanja uređajima.

Temeljno operite ruke i to po mogućnosti alkoholnim gelom za ruke.


Ne preporučuje se ribanje uređaja abrazivnim sredstvima

Izbegavajte da dodirujete lice dok rukujete uređajem kao što je iPad. Ovo je isti opšti savet koji ćete čuti od stručnjaka, ali je isti jer je tačan.

Za iPad, iPhone, iPod touch ili Mac dovoljno je održavati uređaje čistima, držati ih za sebe i prati ruke.

Sa Apple Watch-om i AirPods-om je malo zamršenije. Nema posebnih saveta o njima, ali opšte pravilo pranja ruku će vam pomoći - pa tako i preporučeni načini čišćenja Apple uređaja.

Apple kaže:

Korišćenjem maramice blago nakvašene 70% isopropil alkoholom možete nežno obrisati tvrde, neporozne površine vašeg Apple proizvoda, kao što su ekran, tastatura ili druge spoljne površine. Ne koristite izbeljivač (verikinu). Izbegavajte vlagu u bilo kojem otvoru i ne potapajte svoj Apple proizvod u sredstva za čišćenje. Ne koristiti na površinama od tkanine ili kože (maske, narukvice...).



Kako dezinfikovati iPhone, iPad ili iPod touch

Nabavite mikrofiber krpe (one za stakla), bitno je da budu bez dlačica. Čak i nakon završetka epidemije, oni će vam dobro služiti.
  • Isključite iPhone
  • Obrišite suvom mikrofiber krpom
  • Nikada ne unosite tečnost ili vlagu u otvore
  • Nikada ne koristite komprimovani vazduh ili proizvode za čišćenje
Možete kupiti zaštitnik ekrana. To ne zvuči kao da bi to imalo velike razlike, ali manje ćete brinuti zbog oštećenja zaštitnog stakla od dva 100 dinara, nego što biste imali telefon od hiljadu evra.

To je sigurno tačno, ali ako nabavite zaštitno staklo ekrana i obrišete ga vlažnom krpom, i dalje možete uvući vlagu u bokove, vrh i zadnju stranu uređaja. Bolja opcija je da uređaj redovno brišete suvom krpom, poput krpe za sočiva, a zatim još redovnije perete ruke.

Da biste uštedeli pranje ruku ili samo strpljenje, možete ređe dodirivati uređaj. Uposlite Siri da radi umesto vas (da obavlja pozive, proverava vreme, zakazuje sastanke...). To biste mogli da uradite i preko AirPods 2 ili AirPods Pro.

Apple je ažurirao stranicu za čišćenje uređaja i sada kaže da je u redu da koristite maramice nakvašene 70-postotnim izopropil alkoholom. Ovo je novo uputstvo, a u prethodnom je bilo posebno zabranjeno izvođenje ovakvih radnji na ekranima kako bi se izbeglo skidanje oleofobni slojevi sa iPhone-a ili iPad-a ili premaza na Retina displeju na MacBook Pro-u.

Kako dezinfikovati AirPods ili AirPods Pro

AirPods i AirPods Pro su maleni i nežni uređaji kojima je potrebno pažljivo rukovanje ako ih želite pravilno očistiti ili jednostavno ne izgubiti slučajno.

Dakle, ako ih apsolutno nikada nikome ne pozajmite i apsolutno ih uvek vratite u njihov slučaj punjenja, u redu ste jer nećete zakačiti koronavirus od sebe.



U suprotnom, koristite jednu od suvih mikrofiber krpa bez dlačica i pažljivo obrišite uređaje.
  • Nikad ih ne potapajte pod vodu
  • Ne dozvilite da tečnost prodre u bilo koji otvor
  • Nikada ne koristite oštre predmete
Kućište za punjenje takođe možete očistiti istom vrstom krpe, ali ovog puta blago navlaženu izopropil alkoholom.



Kako dezinfikovati Apple Vatch

Još je manja verovatnoća da ćete tokom radnog dana pozajmiti svoj Apple watch drugim ljudima nego AirPods-u. Međutim, mnogo je češće da sat možete skinuti i ostaviti na stolu.

U tom slučaju održavajte je čistom radeći sledeće u intervalima.
  • Isključite Apple Vatch
  • Izvadite ga iz bilo kog punjača
  • Obrišite mekom, suvom krpom bez dlačica
U ovom slučaju možete nakvasiti krpicu sa vodom. Pod pretpostavkom da imate Apple Watch koji je vodootporan, možete ga čak staviti na nekoliko sekundi pod lagano tekuću vodu.

Možete da preduzmete još jedan korak koji je svojstven Apple Vatch-u. Možete ukloniti narukvicu i očistiti je odvojeno.



To možete da uradite radi lakšeg čišćenja sata bez da vam traka smeta. Međutim, ako je traka kožna, morate je očistiti posebno. To znači da kožne trake pojedinačno obrišete, jer one trake nisu napravljene tako da budu vodootporne.

Biti razumni tokom pandemije koronavirusa

Trebaće vam više vremena za čišćenje Apple Watch-a nego bilo kog drugog Apple uređaja, samo zato što je bolje da ih ostavite da se sami osuše. Inače, ovo je sve savet kako da izbegnete koronavirus, a i kako da vam uređaji budu čisti.

Iako vam se možda čini da preterujete ili paranoišete, samo zapamtite da je ovo najednostavniji način da se zaštitite na jednom polju svakodnevnog susretanja sa raznim, potencijalno zaraženim uređajima.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.





Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: appleinsider

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: