Pronađi članak:

20. 4. 2021.

Evo koliko je Apple pomogao okolini izbacivanjem adaptera iz kutije iPhone-a



Pomalo kontroverzna odluka Apple-a da, sa dolaskom iPhone-a 12 na tržište, prestane sa svim novim iPhone-ima i Apple Watch-evima da isporučuje strujni adapter, prošle jeseni je bila opravdana ekološkim razlozima. Apple je rekao da "ionako svi već kod kuće imaju dovoljno adaptera", pa im ovaj jedan neće nedostajati, a njima će to omogućiti da naprave još jedan korak prema održivoj proizvodnji u neutralizovanju ugljenika.

Najavili su da osim što će se proizvoditi manje punjača, samim time biće i manje elektronskog otpada, a dodatnu prednost predstavljaće i tanja kutija novih iPhone-a – pa će 70% više komada stati na standardnu transportnu paletu. Sve to, govorili su u Apple-u, imaće pozitivan uticaj na okolinu.



Koliki je on točno, možemo videti u detaljnom kompanijskom izveštaju o napretku u zaštiti okoline za 2020. godinu koji je objavljen ove nedelje.

Apple-ov 2021 Environmental Progress Report, koji se odnosi na fiskalnu 2020. godinu, navodi da je Apple svojim ekološkim aktivnostima smanjio svoju emisiju ugljen dioksida sa 25,1 u 2019. godini na 22,6 miliona tona CO2 ispuštenih u atmosferu 2020. godine. Pritom su potrošili, na globalnom nivou, i 13,9 miliona kWh električne energije manje, a sve su to koraci ka potpunoj neutralnosti ugljenika zacrtanoj za 2030. godinu.

Povećala se i upotreba recikliranih materijala u proizvodnji, pa je tako novi MacBook načinjen od 40% recikliranih materijala, a 99% svog volframa korišćenog u izradi iPhone-a i Apple Watch-a takođe je iz reciklaže. Apple je prošle godine bio zaslužan i za stvaranje 39 hiljada tona manje elektronskog otpada nego godinu ranije.

Kad je reč o odluci da se iz pakovanja svih novih iPhone-a i Apple Watch-a izbace strujni adapteri, izračunat je i njen uticaj. Prema ovom izveštaju, očekuje se da će prodavanje proizvoda bez punjača značajno pomoći u uštedi korišćenja metala i manjem rudarenju istih. Govori se o uštedi na godišnjem nivou od 861.000 tona manje bakra, aluminijuma i cinka koji bi se inače koristili u proizvodnji elektronskih komponenata.

Napredak je zabeležen i u područiju smanjenja energije koju koriste uređaji poput iPhone-a, iPad-a i MacBook-a, u njihovoj većoj mogućnosti popravka i zamene delova i u rastavljanju vraćenih iPhone-a i recikliranju sirovih materijala iz njih.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: