Pronađi članak:

20. 4. 2021.

Može li Apple Watch da predvidi COVID?



Apple je u saradnji sa univerzutetom u Vašingtonu i organizacijom Seattle Flu Study pokrenuo istraživanje koje ima zadatak da proveri mogu li pametni satovi rano da otkriju respiratorne bolesti poput COVIDa-19.

Istraživači okupljeni u studiji gripa u Sijetlu, koja proučava respiratorne bolesti, u saradnji sa Univerzitetom u Vašingtonu i kompanijom Apple, pokušaće da kroz šestomesečnu studiju otkriju mogu li se pametni uređaji poput mobilnih telefona i satova koristiti za predviđanje bolesti.



Studija će biti sprovedena u Sijetlu, SAD, gde je upravo pokrenuta potraga za volonterima koji će u njoj učestvovati.

Stanovnici ovog grada i okoline, stari 22 godine ili stariji, koji poseduju iPhone 6S ili noviji mogu se prijaviti.

Oni koji „upadnu“ u studiju od organizatora će dobiti Apple Vatch, a učesnici će ga morati nositi šest meseci.

Pored snimanja svojih aktivnosti i zdravstvenih podataka, ovaj pametni sat će s vremena na vreme morati da popuni anketu putem iPhone-a o mogućim simptomima i životnim navikama, prenosi Bug.

Svi ovi podaci će se koristiti u svrhe analize. U slučaju da se jedan od učesnika zarazi koronavirusom tokom studije, organizatori studije će mu omogućiti da se testira, a zatim će prikupiti dodatne zdravstvene podatke putem Apple Vatch-a.

Podaci koje su prikupili Apple i saradnici koristiće se za modeliranje i predviđanje širenja respiratornih bolesti kao što je COVID-19.

Postoje naznake da bi Apple Vatch mogao otkriti suptilne promene u srčanom ritmu i nedelju dana pre nego što se prvi vidljivi simptomi bolesti pojave kod zaraženih ljudi.

Ako studija potvrdi ovu mogućnost, to bi značilo da bi naučnici mogli da dobiju novi način otkrivanja ove bolesti u ranoj fazi, a samim tim i drugi način da spreče njeno širenje.







Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: bljesak

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: