Pronađi članak:

7. 5. 2021.

Druga studija potrvrđuje da Night Shift režim uopšte ne pomaže da lakše zaspite



Britanska univerzitetska studija iz 2019. godine pokazala je da Night Shift opcija na iOS uređajima ne pomaže da zaspite, a t, a to je potvrdilo novo istraživanje sprovedeno u SAD-u.

Apple kaže da funkcija Night Shift „može“ pomoći spavanju postepenim smanjenjem količine plavog svetla na ekranu i povećanjem količine žutog svetla...



Ovo je namenjeno imitiranju prirodnog pomeranja temperature boje viđenog pri prirodnoj svetlosti dok se sunce spušta po nebu. Međutim, čini se da dve akademske studije pokazuju da teorija nije rođena u stvarnim eksperimentima.

Istraživanje Univerziteta u Mančesteru iz 2019. godine sugeriše da Night Shift ne samo da ne pomaže ritmu spavanja, već ga zapravo može pogoršati.

Studija kaže da su nivoi osvetljenosti važniji od boja kada je u pitanju vaš biološki sat. Ali, kada je
svetlost jednako slaba, „plava boja više opušta nego žuta“. Studiju je na miševima sproveo dr Tim Brovn, koji kaže da postoji dobar razlog za verovanje da se odnosi i na ljude.

Studija je koristila posebno dizajnirano osvetljenje koje je istraživačima omogućilo da prilagode boju bez promene osvetljenosti. Istraživanje je pokazalo da su plave boje proizvodile slabije efekte na telesne satove miša od jednako jarkih žutih boja.




Studija je sprovedena na miševima, dok je američka studija sprovedena na ljudima. Univerzitet Brigham Young (BYU) izveštava o rezultatima.

Da bi testirali teoriju, profesor psihologije BYU Chad Jensen i istraživači iz Medicinskog centra za dečju bolnicu u Sinsinatiju uporedili su ishode spavanja pojedinaca u tri kategorije: oni koji su telefon koristili noću sa uključenom funkcijom Night Shift, oni koji su koristili telefon noću bez Night Shift-a, i oni koji uopšte nisu koristili pametni telefon pre spavanja.

„U celom uzorku nije bilo razlika u sve tri grupe“, rekao je Jensen. „Night Shift nije superiorniji od korišćenja telefona bez Night Shift-a ili čak bez korišćenja telefona.“

Studija je obuhvatila 167 odraslih osoba u dobi od 18 do 24 godine koje svakodnevno koriste mobilne telefone. Zamoljeni su da provedu najmanje osam sati u krevetu, a na zglobu su nosili akcelerometar kako bi beležili svoje aktivnosti u snu. Pojedinci kojima je dodeljeno da koriste pametni telefon takođe su imali instaliranu aplikaciju za nadgledanje upotrebe telefona.

Izmereni ishodi spavanja obuhvatali su ukupno trajanje spavanja, kvalitet spavanja, buđenje nakon početka sna i vreme potrebno za zaspanje.


Međutim, BYU je otkrio da ako spavate malo manje nego što je preporučeno, potpuno uzdržavanje od upotrebe telefona pre spavanja pomaže.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: