Pronađi članak:

15. 9. 2021.

Apple predstavio iPhone 13, novi iPad, iPad mini i Apple Watch 7



Stiglo je vreme predstavljanja iPhone-a 13. Nakon meseci već tradicionalnih spekulacija i glasina, poluproverenih informacija i leakova, Apple nam je prikazao na čemu je radio proteklih 12 i više meseci i kojim će to hardverskim i softverskim novitetima pokušati da privuče kupce da svoj dosadašnji iPhone ili Android telefon zamene novim, "trinaesticom" sa logotipom jabuke.

Događaj je otvoren kratkim muzičkim brojem i odmah najavom prve usluge koju će Apple osvežiti. Biće to streaming usluga Apple TV+ (nedostupan u Srbiji), na koji dolaze nove serije i filmovi. A potom se krenulo na ono bitno...





iPad




Ove godine Apple osvežava svoju osnovnu liniju iPad-a sa čipom A13 Bionic, ali ostavlja ga u istom obliku kao i do sada – sa poznatim ivicama oko ekrana, koji se ne proteže od ivice do ivice. Unapređena je prednja kamera za pozive i video konferencije, koja sada donosi 12 megapiksela i široko vidno polje od 122°. Ekran dobija podršku za TrueTone prikaz boja i Apple Pencil. S njime dolazi iPadOS 15, čije su glavne funkcije predstavljene na WWDC-u. Početna cena bit će 329 dolara, za varijantu od 64 GB.

iPad mini




Pomalo iznenađujuće, novu verziju će nakon nekoliko godina dobiti i najmanji iPad. Potpuno novi dizajn iPad-a mini sada uključuje ekran sa manjim okvirom i zaobljenim ivicama. Kućište je ravnih ivica, kao i kod iPada Pro i iPhone-a, a uz 8,3-inčnu dijagonalu ekrana TouchID se, zbog uštede na mestu, preselio na tipku za uključivanje uređaja. Tu je i USB-C priključak, kao i podrška za 5G bežične mreže.



U srcu iPad-a mini nalazi se novi hardver, značajno napredniji od onoga kod prošle generacije. Ističu se nove i bolje kamere napred i pozadi, sa podrškom za snimanje videa rezolucije do 4K i 12-megapikselnom prednjom kamerom, kao i kod standardnog iPad-a. Cena će mu biti 499 dolara za osnovni Wi-Fi model.



Apple Watch Series 7




Vrlo brzim tempom nakon 20 minuta već smo došli do Apple Watcha sedme generacije. Kao što se nagađalo, novi Apple-ov pametni sat imaće i novi dizajn, sa nešto većim dijagonalama ekrana i tanjim okvirom. Ipak, suprotno nekim nagađanjima, ivice mu neće biti ravne kao kod iPhone-a, već će ostati zaobljene kao i do sada.



Novi watchOS prilagodiće funkcije ekrana, tasturu i početne ekrane novoj generaciji sata. Sam Apple Watch biće robusniji od dosadašnjih, otporniji na vodu i prašinu i uz čvršće prednje kristalno staklo. Puniće se 33% brže od serije 6. Zadržane su brojne opcije boja i kombinacija sa narukvicama, a materijali od kojeg su izrađeni ostaju aluminijum, čelik i titanijum. Početna cena Apple Watch-a serije 7 biće 399 dolara.



iPhone 13




A sada ono što je većina čekala – iPhone 13. Na prvi pogled, sve je isto kao u leakovima do sada. Pomalo drugačiji smeštaj kamera (dijagonalan) pozadi i nešto manji notch napred. Dolaziće u pet novih boja, imaće veću bateriju i dve veličine: iPhone 13 i iPhone 13 mini. Ekran će mu biti 28% svetliji od onoga kod prošle generacije.





Novi procesor A15 Bionic ističe se bržim izvođenjem grafičkih i zadataka mašinskog učenja, kao i uopšteno nešto bržim radom, kako to obično biva iz generacije u generaciju iPhone-a. Kad je reč o kamerama, i one su ponešto poboljšane, pa sada "hvataju" više svetla sa većim senzorima i otvorom blende. To bi trebalo da omogući još bolje noćne fotografije. Snimanje videa iPhone-om će dobiti i tehniku Cinematic mode, koja omogućava dinamičko menjanje fokusa za vreme snimanja – i to automatski, u zavisno o sadržaju koji se snima.



Podrška za 5G biće proširena na dodatne regione i telekome širom sveta. Nove baterije i pametno upravljanje energijom na iPhone-u 13 omogućiće povećanje vremena autonomije – sat i po na miniju i 2,5 sata na iPhone-u 13. Cene iPhone-a 13 kreću od 699 za mini i 799 dolara za "obični" model, kao i kod prošle generacije. Ali, početna će opcija imati dvostruko više memorije – 128 GB. Uz nju, biće dostupne varijante od 256 i 512 GB.



iPhone 13 Pro




I za kraj, vrh ponude za najzahtevnije korisnike: Pro model novog iPhone-a. Veće i bolje kamere su glavna prednost ovog modela u odnosu na obični iPhone 13 i na prošlogodišnju generaciju. Tri kamere su i dalje prisutne na Pro modelima: 3x telefoto kamera, ultraširoka i standardna široka kamera, sve sa povećanim senzorima za bolje noćne fotografije. Sada ultraširoka kamera omogućava i snimanje makro fotografija, a sve tri kamere podržavaju pametni noćni način rada za snimanje gotovo u potpunom mraku.



iPhone 13 Pro stiže u četiri boje (nova je nebesko plava), notch je takođe manji, a ekran unapređen tako da sada podržava frekvenciju osvežavanja do 120 Hz (ProMotion, poznat sa iPad-a Pro).

I u ovom je modelu SoC A15 Bionic. Pro model dolazi u dve veličine, iste kao i prošle godine – iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max. Baterije će omogućiti povećanje autonomije od 1,5 sat i 2,5 sata, kod manje i veće verzije.



Kad je reč o kapacitetima prostora za skladištenje, oni će biti povećani, pa će osnovni iPhone 13 Pro i Pro Max dolaziti sa 128 GB, uz verzije od 256, 512 GB i čak 1 TB. Početna cena Pro modela biće 999, a Pro Max kreće od 1.099 dolara, kao i kod verzija 12 Pro.

Novi iPhone u prednarudžbine će na odabranim tržištima krenuti od ovog petka, a u prodaju od 24. septembra.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: