Pronađi članak:

4. 10. 2021.

Ove godine prosečna cena telefona je 310 dolara



Prema najnovijem istraživanju Strategy Analytics-a, globalna veleprodajna cena pametnih telefona ove godine će porasti na godišnjem nivou za 11% sa 279 na 310 američkih dolara. To će biti najviša prosečna globalna cena u industriji pametnih telefona.

Strategy Analytics očekuje da će globalni prihodi od veleprodaje pametnih telefona na godišnjem nivou porasti 21% i doseći najveća vrednost ostvarenu do sada u jednoj godini 435 milijardi američkih dolara. Takav rast podstiče rast prodaje pametnih telefona ove godine od 9% i viša prosečna cena uređaja. Ako se ostvare procene Strategy Analytics-a to će biti prvi put u poslednjih devet godina da prosečna cena pametnih telefona pređe granicu od 300 dolara.



Porast cena podstaknut je tehnološkom migracijom prema 5G pametnim telefonima, ograničenjima snadbevanja zbog nedostatka delova i prekida u snadbevnim lancima zbog pandemije što dovodi do poskupljenja uređaja i zbog novih hardverskih inovacija, poput Samsung-ovih sklopivih i preklopnih pametnih telefona.

Ove su godine pametni telefoni u cenovnom razredu 600 dolara i više podstakli rast tržišta, pre svega zbog solidne prodaje serije iPhone 12, obogaćenom preklopnom linijom Samsung-a i prodajom drugih premium uređaja kineskih prodavača poput OnePlus 9 serije, Xiaomi 11 serije, OPPO Reno, Vivo X serije… Očekuje se da će nova serija iPhone 13 doprineti rastu prodaje biti tokom četvrtog tromesečija ove godine. Predviđa se kako će rast prodaje pametnih telefona u cenovnom razredu 600 dolara i više u Q4 2021. godine na godišnjem nivou rasti 34% po količini prodatih uređaja i 48% po prihodu, te će značajno nadmašiti prodaju u drugim cenovnim segmentima.

Strategy Analytics očekuje da će se sledeće 2022. godine globalna prosečna cena pametnih telefona spustiti malo ispod 300 dolara jer će se oporaviti tržište delova i snadbevni lanci a na tržište će doći očekivani model iPhone SE sa nižom cenom. Ali, očekuje se da će se globalna veleprodajna cena pametnih telefona ponovno rasti od 2023. do 2025. ”

Kina, SAD, Japan i Indija vodeće su četiri najveće zemlje po prihodu od prodaje pametnih telefona, zajedno čine oko 53% globalnih prihoda od veleprodaje pametnih telefona 2022. Inače najviše cene pametnih telefona u svetu su u Japanu i Južnoj Koreji dok su najniže u Indiji i u većini zemalja Afrike.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: