Pronađi članak:

26. 11. 2021.

DuckDuckGo predstavio svoju verziju Apple-ove ''App Tracking Transparency'' funkcijeDuckDuckGo predstavio je App Tracking Protection, s ciljem da onemogući pojedinim aplikacijama da "njuškaju" po podacima Android korisnika. Reč je o alatu kojeg nije potrebno zasebno preuzimati, jer je već ugrađen u kompanijin privatni web browser, koji se može preuzeti sa App Store-a i Play Store-a.

Nakon što se App Tracking Protection uključi, radiće u pozadini prilikom korišćenja pametnog telefona te će tako prepoznati kada se pojedina aplikacija sprema poslati podatke third-party trackeru i sprečiti ju u tom naumu."U korišćenju pametnog telefona možete uživati kao i inače, a App Tracking Protection radiće u pozadini i nastaviti blokirati detektovane trackere u vašim aplikacijama, čak i dok spavate", saopštili su iz DuckDuckGo-a na službenom blogu, ističući da neprestano rade na identifikovanju i zaštiti od novih trackera.

Naime, DuckDuckGo navodi da App Tracking Protection nije VPN (Virtual Private Network), ali pametni telefon će ga kao takvog prepoznati.

"App Tracking Protection koristi lokalnu 'VPN vezu', što znači da radi svoju magiju upravo na vašem pametnom telefonu. Međutim, ovaj se alat razlikuje od VPN-ova, jer nikada ne usmerava podatke aplikacija putem spoljnog servera", objašnjavaju iz kompanije.

Za one korisnike koji vole brojke, u DuckDuckGo aplikaciji moguće je videti i prikaz blokiranih trackera u realnom vremenu, kao i na koje su mreže pokušali poslati podatke. Osim toga, u obaveštenjima je čak moguće dobiti automatske sažetke ovih podataka.

Kao podsticaj za izradu ovog alata, DuckDuckGo iskoristio je test kojim je otkriveno da više od 96 posto najpopularnijih besplatnih Android aplikacija sadržava third-party trackere, za koje korisnici uopšte ne znaju. Kako navode u svom blogu, 87 posto trackera slalo je podatke Google-u, dok je njih 68 posto iste slalo Facebook-u, odnosno Meti.Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: