Pronađi članak:

9. 12. 2021.

Lopovi koriste AirTag da prate automobile koje planiraju da ukradu



Policija u kanadskom regionu York objavila je na svojim stranicama upozorenje o tome kako kradljivci automobila u poslednje vreme "drugačije razmišljaju", tj. služe se modernim tehnologijama kako bi se domogli tuđih automobila. Prema nekoliko slučajeva, zabeleženih od septembra ove godine, vidljivo je i kako se sofisticirani lopovi služe novim Apple-ovim uređajima za praćenje lokacije, AirTag-ovima.

Ranije je primećeno da ekipe lopova "češljaju" rezidencijalne četvrti u potrazi za automobilima koji bi im mogli biti zanimljivi za krađu, tj. traže pogodne marke vozila na koje su se namerili. U poslednje vreme, pak, na isti način pretražuju i javni parkinzi, poput onih ispred trgovačkih centara. Kada tamo pronađu metu, negde na automobilu skrivaju AirTag.



Putem malenog Apple-ovog uređaja potom prate kretanje automobila, a ono ih najčešće dovodi do slabije čuvanog parkinga u blizini mesta stanovanja vlasnika. Tamo kreću u akciju i, ponovno sofisticiranim metodama dekodiranja ključeva, kradu vozilo. Policija stoga upozorava građane da, u slučaju da na svojem vozilu pronađu tuđi AirTag, budu na oprezu. Isto tako, preporučuje im se da u automobil sakriju sopstveni uređaj za praćenje lokacije, paze gde parkiraju i primene druge metode zaštite.

U slučaju da vlasnici luksuznih automobila, koji bi mogli da budu mete lopova, poseduju iPhone – ova shema bi lopovima mogla propasti. Naime, upravo zbog neželjenog praćenja Apple je u sistem Find My ugradio bezbednosni mehanizam. Primeti li se da se u blizini iPhone-a duže vremena nalazi AirTag koji na njega nije registrovan, korisnik će o tome dobiti obaveštenje.





Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: