Pronađi članak:

18. 12. 2021.

TEST: Apple MacBook Pro 16



MacBook Pro 16 (2021) je računar za sve one kojima sa svideo manji 14” model ali žele veći i komforniji ekran, malo više procesorske snage, bolji zvuk i moćniju bateriju. MacBook Pro 16 je taman toliko bolji, pa slobodno možete reći: “ E, to je taj laptop kao stvoren za posao i rad...”

Nakon sjajnih utisaka u radu sa MacBook Pro 14 verzijom zaista je teško očekivati nešto bolje osim naravno većeg ekrana na 16” modelu. Ipak oni kojima MacBook Pro služi kao poslovna alatka, nemaju nedoumicu koji je laptop najbolji za rad – tako da “četrnaestica” nije u razmatranju – MacBook Pro 16” je prava stvar.

Dizajn i karakteristike


Iako ne deluje onako skladno i lepo poput manjeg modela, jer je MacBook Pro 16” nesumnjivo veći, teži, ali i komforniji za rad. Njegovo radno mesto je vaš sto, sa opcijom da ga poneste kada baš morate na neku prezentaciju klijentu. Uostalom to potvrđuju njegove dimenzije – širi je nešto više od 4 centimetra, dublji tik preko dva i po centimetra i deblji jedva dva milimetra od četrnaestice.



Teži je primetnih 500 grama. Naš test primerak je stigao u Space Gray, tamnijoj nijansi sivog unibody aluminijumskog kućišta. Uprkos većoj površini pri čemu je ostao skoro jednako tanak, čvrstina tela pod rukom je bez ikakve zamerke. Osećaj je siguran i stameno čvrst bez bilo kakvih uvijanja i krckanja. Jedino što ćete zbog veće metalne površine prilikom punjenja kada je računar priključen na ispravljač, obilno osetiti efekat naelektrisanja na dodir ruke. Neko se čak uplaši tog efekta kao da će da ga udari struja, pa refleksno trgne ruku, sa propratnim začuđujućim pogledom - “šta bi ovo?".



Ali sve to zaboravljate onog trenutka kada otvorite poklopac računara i ugledate taj Retina mini LED ekran. Jednostavno uhvati vas ona obamrlost malaksalost od zadovoljstva kada vidite tu sliku, boje, kontrast. Ekran se otvara pod maksimalnim uglom od 145 stepeni. Veća površina se itekako oseti i koristi u radu sa aplikacijama. Zbog toga je 16-ica nesumnjivo bolja kao “radna mašina” u odnosu na manji 14” model. Ovaj XDR Retina ekran sa svojim brutalnim osvetljenjem, kontrastom i opcijom osvežavanja na 120Hz jednostavno ostavljaju bez teksta a kamoli neke zamerke. Što je ekran veći, utoliku je taj utisak jači i upečatljiviji. Tih 1000nita ostvaruje u radu sa HDR sadržajima a mi smo tokom merenja izmerili čak 1300nita. U SDR sa standardnim sadržajima osvetljenje ide do maksimalnih 500 nita. Ovde je bitno istaći da HDR nisu samo igre i filmovi već i nove verzije aplikacija poput Adobe Premiere Pro i Cinema 4D i drugih podržavaju rad u HDR modu. Čuveni notch je takođe prisutan, ali je u verziji većeg ekrana manje primetan. Nema boljeg na ovoj vrsti uređaja i tačka.



A, obzirom da su zone zvuka veće u 16 inčnoj verziji, upotrebljeni su veći drajveri pa je zvuk još bolji. Tako je lep, topao i pun detalja dok slušate muziku ili gledate film, da se jednostavno nameće pitanje može li bolje od ovoga na jednom laptop računaru. Uglavnom, za sada nema konkurenicju.

Tastatura je ista kao i na četrnaestinčnom modelu i nećemo se ponavljati, osim malog iznenađenja prisustvom gigantski velikog “touchpad-a” koji bi uz odgovarajuću olovku bez problema mogao da posluzi kao omanja tabla za crtanje. Bez obzira što ima natprosečnu površinu deluje savršeno odmereno u pogledu pokreta prsta i dok prevlačite kurzor preko ekrana veće širine, idealno je pozicioniran tako da koren palca odmara na predviđenom odmorištu, a situacije slučajnog dodira ne proizvode neželjene akcije u pokrenutoj aplikaciji.

Sistem hlađenja sa dvostrukim centrifugalnim ventilatorima uz pomoć još većih usisno-izduvnih otvora u praksi je efikasniji i bez problema održava minimalne radne temperature, čak i pri zahtevnijem opterećenju ugrađenog hardvera. Zbog veće površine hladnjaka, samog tela i dužih toplotnih cevi, daje osećaj kako je hladniji od 14” modela, uprkos jačem procesoru.



Raspored konektora i njihov izbor je isti kao i kod manjeg MacBook Pro modela. Za ciljnu grupu zahtevnijih korisnika važno je brojnije prisustvo brzih USB-C portova sa TB4 i USB 4 specifikacijama koje prebacuju podatke brzinom od 40Gbps. Uz to mogu da posluže za punjenje u oba slučaja bilo da punite laptop ili u kontra smeru ako vam je potrebna prza dopuna mobilnog uređaja. Naravno i u ovom slučaju je prisutan čitač Secure Digital memorijskih kartica većeg kapaciteta i UHS-II brzinske klase.



Kao i u prethodnom slučaju računar se primarno puni preko MagSafe 3 konektora i pratećeg USB-C ispravljača snage čak 140W, koji je usput i vidno veći od onog slabijeg. Moramo da vam skrenemo pažnju da je opcija brzog punjenja moguća samo kada punite računar preko ovog konektora ne i preko USB-C kabla kada će punjenje baterije trajati duže.



To u ovom slučaju znači da će litijum polimerska baterija kapaciteta 100Wh biti trećinu kapaciteta puna već za 16 minuta, pola kapaciteta puni za 28 minuta dok je kompletno napunjena za nekih sat i 15 minuta. Zanimljivo je kako potrošnja tokom brzog punjena oscilira. Računar isprva povlači nekih 100-ak W i ubrzo povećava na 140W da bi preko 50 posto pao na 86W i pri kraju povlačio jedva 60-ak W.

Ali ono što nas je stvarno ostavilo bez komentara jeste autonomija. Bez dileme ovo je laptop sa najvećom izmerenom radnom autonomijom na našim dosadašnjim testovima. Počeli smo sa testom posle podne i rešili da vidimo koliko dugo može da pušta YT video sa 80% inteziteta osvetljenja. Kasnije tokom večeri nisam uspeo da ga ispratimo, a ujutro nas je sačekalo iznenađenje jer je MacBook Pro 16 još uvek puštao klipove bez naznaka da mu ponestaje baterije. Konačni rezultat je 16 sati i 32 minuta. Za one koji rade zahtevniji posao probali smo kako se ponaša u pogledu performansi i rada na bateriji kada su mahom aktivna jezgra zadužena za performanse. Praktično nema razlike u performansama tokom čitavog kapaciteta baterije tj. da li radite na ispravljaču ili bateriji...



Ovaj rezultat još više vredi kada imate u vidu da se u verziji 16” MacBook Pro modela nalazi jači M1 Pro “Sistem on Chip” kome su dodata dva procesorska jezgra visokih performansi, dok je broj štedljivih ostao isti. Grafički procesor je takođe pojačan sa dva dodatna jezgra dok je NPU jedinica ostala nepromenjena. Inače MacBook Pro 16-ica se ne isporučuje sa slabijom M1 Pro verzijom procesora dok su dostupne obe verzije jačeg M1 MAX procesora.

Sistem je bio opremljen sa 16GB LPDDR5 RAM-a i NVMe PCIex4 SSD uređajem od 512GB, koji su naravno zalemljeni na ploču.

Možda se ne čini previše, ali ajde da pogledamo rezultate i kako jači M1 Pro izgleda u direktnom odmeravanju snage.

Utisci u radu


Prilikom analize rezultata, imajte na umu da su kod najjačih Ryzen i Intel Core mobilnih procesora rezultati ostvareni uz asistenciju zasebnih mahom najjačih mobilnih varijanti GeForce procesora, ukoliko bi pak poredili ove procesore kao SoC rešenja koja koriste int. grafičko jezgro, AMD i Intel konkurencija je u tom slučaju sporija najmanje 2-3x u aplikacijama poput Adobe Premiere Pro i sličnih.

Takođe, obratite pažnju da koristite najnovije verzije aplikacija sa optimizacijom za nove Apple M1 i Pro procesore. Razlika se primeti jer performanse su od ionako dobrih još bolje – očekujte dobitak od najmanje 10%-15% zavisno da li se koristi samo procesor ili grafičko jezgro, pa čak do 40% u njihovoj kombinovanoj optimizovanoj upotrebi u programima poput Adobe Premijera i DaVinci Resolve u najnovijoj 17.4 verziji.



Nismo odoleli, a da MacBook Pro šesnaesticu ne uporedim sa nekim od najjačih mejnstrim desktop platformi. Ne treba biti euforičan i sklon preterivanju ali i sama činjenica da upoređujete jedan laptop sa performansama jakih desktop sistema je za svako poštovanje. U nekim grafički zahtevnim operacijama Nvidia i Radeon grafičke karte su i do 2-3x brže i tu nema nikakve rasprave, e sad drugo pitanje je da li vi uopšte koristite i u kojoj meri sve te grafički zahtevne efekte i filtere prilikom video editinga. To vam govorimo iz našeg iskustva.









Mi smo u nekim situacijama na primeru našeg reprezentativnog materijala prilikom eksporta zabeležili tek minimalnu razliku od 2.5% u korist Threadripper procesora i RTX 2060 SUPER grafičke karte. Iznenađuje koliko je dobro optimizovan rad Apple M1 Pro procesorskih jezgara dok je primetno G13 grafičko jezgro deo od koga očekujemo unapređenje. Ipak i u ovoj verziji je brži 20-25x u DaVinci Resolve 17 eksportu videa i masivnu obradu grafičkih efekata u odnosu na Intel Iris Xe jezgro sa 32EU i 256 šejder jedinica integrisane grafike koja se nalazi u najjačem primerku COre i9 12900K desktop procesora. Inače MacBook Pro 16 kada je u pitanju iskustvo rada u 4K video editingu nije savršen - kao da je imao jedan trenutak zadrške, bukvalno sekund koji osetite kao prazninu vremena pod razmaknicom pre nego što počne sa radom. Ipak imajte u vidu činjenicu da je imao 4x manje RAM-a od sistema sa kojim smo ga poredili. Uglavnom, jedva čekamo da u istoj situaciji probamo M1 MAX sa više RAM-a.

A tražili ste i neko direktno poređenje sličnih Windows laptop modela po tačnoj oznaci modela i brenda. Dakle, moram to da ponovimo kada kažemo da je Apple nadmoćan u odnosu na konkurenciju to se pre svega odnosi u kontekstu više radnih faktora važnih za jedan prenosni računar: potrošnje, grejanja, autonomije, performansi, kvaliteta ekrana za ciljnu grupu korisnika, dakle malo šira perspektiva... primenjena u slučaju laptop računara.









Hajde da spomenemo i igre, brži je od 14-inčnog modela pa tako frejmrejt u DOTA 2 igri ide od 75 do maksimalnih 120 fps-a, mahom beležeći prosek od oko 100 frejmova u sekundi. Fortnite pak se kreće u intervalu od 150-200 fps-a obezbeđujući zaista glatko igranje, naravno na low detaljima i 1920x1200 16:10 rezoluciji pri 120 Hz osvežavanju.

Na kraju neki od vas su pitali i za garanciju u našim domaćim uslovima. Standardno Apple na globalnom nivou daje jednogodišnju garanciju, dok je naš zakonodavac propisao minimum dve godine za ovu vrstu uređaja. Tako da u našim uslovima, konkretno u iStyle-u daju dvogodišnju garanciju na MacBook Pro modele pa otuda treba tražiti i razlog zašto su kod nas nešto skuplji nego napolju. Ukoliko ste jedan ovakav kupili u inostranstvu i doneli ga ovde važi jednogodišnja garancija, a priznaje se i Apple Care+ paket produžetka garancije na 3 godine. U slučaju kvara uređaja na zamenski deo se čeka oko 10-ak dana zbog procedure uvoza i carine. Tada je moguće i iznajmiti zamenski računar dok ne stigne deo ili novi uređaj.

Zaključak


I šta vi mislite nakon svega – baš nas zanima vaše mišljenje o dobijenim rezultatima?

Nema eksperimentisanja komponentama i one slobode na koju smo navikli mi Windows Hippie generacija. Naravno mi zbog toga plaćamo cenu lošijih performansi za identičan hardver jer otvorena arhitektura traži cenu. Sa druge strane Apple je zatvorio platformu optimizovao softver za određene specifikacije sistema i zato izvlači maksimum iz svog hardvera. Sa jedne strane to opravdava zatvarnje platforme dok sa druge strane tu je nesumnjivo i komercijalni efekat kako bi dodatno naplatio svoj brend.



Ipak, smetaju zaista visoke cene apgrejda procesora, memorije i SSD-a. Skok sa 512GB na 1TB veliki SSD u našim uslovima košta 270€, a sa 16 na 32GB RAM-a 500€ i još toliko za M1 MAX sa 32 grafičkih jezgara.

MacOS je posebna vrednost ovog računara, Monterey je nastavio trend započet na prethodnoj verziji macOS Big Sur operativnog sistem i daljeg spajanja iOS filozofije sa klasičnom macOS verzijom i tu vidimo dosta sličnosti i novih opcija.

Konačno - MacBook Pro 16 je računar za one koji žele siguran, pouzdan računar naročito ako se profesionalno bave obradom zvuka, slike i videa. Ali isto tako odličan personalni računar dobro zamišljen, lepo dizajniran i napravljen kao premijum uređaj koji će vam dugo služiti i trajati.

Prednosti:


  • Vrhunski XDR Retina ekran
  • Odlične performanse Apple M1 Pro procesora
  • Nenadmašna autonomija
  • Performanse u radu na bateriji
  • Obilje brzih USB-C 40Gbps portova
  • Kvalitet izrade

Nedostaci:


  • Skupe opcije nadogradnje
  • Osećaj naelektrisanja tokom punjenja


CENA: oko 3150€

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: benchmark

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: