Pronađi članak:

28. 1. 2022.

iPhone će, poput POS terminala, moći da prihvata kartično plaćanje



Apple-ov iPhone odavno je već zamenio brojne uređaje, a softver koji je na njemu dostupan može u određenoj meri zameniti gotovo sve predmete koje inače nosimo po džepovima – dokumente, kartice, ključeve automobila i slično. Apple je takođe već godinama prisutan u sferi mobilnih plaćanja svojom uslugom Apple Pay, imaju čak i svoju kreditnu karticu Apple Card, pa ne čudi da žele proširiti svoj doseg u fintech domenu.

Ono što su, prema informacijama Bloomberg-ovog Marka Gurmana, sledeće namerili učiniti jeste – postati konkurencija pružaocima usluga mobilnog plaćanja. To bi značilo da će iPhone u skorije vreme, a verovatno za početak samo na odabranim tržištima, moći da bude pretvoren u POS terminal, tj. da će, osim provođenja kartičnog plaćanja, moći takva plaćanja i prihvatiti.



Ova usluga bila bi primarno namenjena malim trgovcima i preduzetnicima, koji prihvataju kartice u svom poslovanju. Pretvaranjem iPhone-a u POS uređaj takvi poduzetnici više ne bi morali da kupuju dodatan hardver. U SAD-u se kao vrlo popularno rešenje ističe sistem mobilnih plaćanja Square, čiji je osnivač donedavni šef Twitter-a Jack Dorsey. Oni prodaju POS terminal koji se Bluetooth-om povezuje sa iPhone-om, a Apple bi im sada mogao iz ruku "izbiti" dobar deo tržišta.

Gurman navodi kako za prihvatanje kartičnog plaćanja izravno na iPhone-u neće biti potreban novi hardver, pa čak neće trebati čekati ni novu generaciju ovog telefona. NFC čip, koji se do sada koristio za Apple Pay, će se u POS terminal pretvoriti jednostavnom softverskom nadogradnjom iOS-a. Tehnologiju za ovaj sistem Apple je 2020. godine kupio preuzimanjem kanadske kompanije Mobeewave, za što je platio 100 miliona dolara.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: