Pronađi članak:

21. 4. 2022.

Evropski parlament doneo odluku: Isti punjač za sve uređajeOdbor za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta usvojio je direktivu kojom se uvodi jedinstveni punjač za sve elektronske uređaje.

Direktiva predviđa da potrošači ne treba da kupuju novi punjač ili kabl za svaki novi uređaj, već da mogu da koriste jedan USB-C punjač za sve male i srednje elektronske uređaje.To uključuje telefone, tablete, zvučnike, laptope, miševe, ekrane, navigacione uređaje, uređaje za ličnu negu, digitalne kamere, slušalice, ručne konzole, elektronske igračke i drugo.

Direktiva, između ostalog, ima za cilj da se smanji elektronski otpad i osigura održivost na tržištu Evropske Unije.

„Pola milijarde punjača za prenosive uređaje se isporučuju Evropi svake godine, generišući 11.000 do 13.000 tona e-otpada. Isti punjač za sve uređaje je bolje rešenje za sve. To će pomoći životnoj sredini, uštedeti novac i smanjiti nepotrebne troškove“, istakao je Aleks Saliba, član Evropskog parlamenta.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe traže i harmonizaciju kada je u pitanju bežično punjenje.

„Sa sve većom upotrebom bežičnog punjenja, poslanici EU traže od Evropske komisije da predstavi strategiju do kraja 2026. kako bi svi bežični punjači bili kompatibilni i kako bi se izbegla nova fragmentacija na tržištu“, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Nacrt zakona će biti usvojen u maju, a poslanici EU polako započinju pregovore sa vladama zemalja članica o konačnom obliku zakona.

Parlament i Odbor EU za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača tražili su zajedničko rešenje za punjač tokom čitave prošle decenije. Zakonski predlog je podnet 23. septembra 2021, dok je savet usvojio pregovaračku poziciju 26. januara.Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: nova

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: