Pronađi članak:

21. 4. 2022.

Apple će nadoknaditi jednom korisniku preko 1000 dolara jer nisu prodavali i punjač u kutiji za iPhone



Od serije iPhone 12, Apple više ne isporučuje punjač i žičane slušalice kao standard u kutiji. iPhone ne dolazi sa standardnim punjačem osim za određena tržišta, a Appleov razlog za ovo je taj što treba da zaštiti životnu sredinu. Međutim, Apple i dalje proizvodi punjače za slobodnu prodaju, tako da mnogi to tumače kako se ne radi u potpunosti o životnoj sredini. Sudija je presudio da Apple mora da nadoknadi novac brazilskom kupcu koji je nedavno kupio iPhone. Nadoknada je zato što je kompanija prodala uređaj bez uključivanja punjača u kutiju, kršeći lokalne zakone o potrošačima.

Prema članu 39 brazilskog potrošačkog kodeksa (CDC), ovo je zabranjena praksa u Brazilu. Tačnije, odvojena prodaja mobilnih telefona i punjača je zapravo nezakonita. Kao rezultat toga, Apple je izgubio slučaj nakon što je prodao odvojene iPhone modele i punjače potrošaču u gradu Gojanija.



Prema presudi sudije Vanderlei Caires Pinheiro iz Šestog građanskog suda u Gojaniji, Apple mora da nadoknadi potrošačima 5.000 reala (1.082 dolara) za „pakovanje“ uređaja kompanije. Drugim rečima, sudija veruje da je iPhone bez punjača ono što se lokalno naziva "nevidljiva rasprodaja". To je zato što je pametni telefon beskoristan bez punjača. Apple pravi veće troškove korisnicima tako što ih tera da potroše dodatni novac za kupovinu originalnog punjača van pakovanja sa samim uređajem.

Prošle godine, Brazil je kaznio Apple sa 2 miliona dolara kao kaznu za kršenje potrošačkih zakona i nepoštovanje brazilskih kupaca. Agencija za zaštitu potrošača saopštila je da je Apple prekršio brazilske zakone o zaštiti potrošača tako što nije obezbedio punjač u pakovanju uređaja. Apple-ov odgovor je da mnogi kupci već imaju punjače u svojim domovima, što, zajedno sa ekološkim prednostima njihovog uklanjanja, takođe u velikoj meri smanjuje karbonski otisak cele kutije iPhone-a.

Apple naglašava da je ovaj potez za zaštitu životne sredine jer njegovo istraživanje pokazuje da korisnici često imaju dostupne glave za punjače. Međutim, ovaj pristup izaziva mnogo kritika. Na kraju krajeva, sigurno će biti potrošača kojima su potrebni punjači. Pored toga, postoje sumnje da je stvarna svrha Apple-a da uštedi troškove, pa čak i da uštedi milijarde dolara.

Prema daljim izveštajima, Apple-ova odbrana na sudu je da iPhone dolazi sa C2L kablom za prenos podataka. Štaviše, takođe se tvrdi da ima puno punjača USB Type-C interfejsa. Stoga nije neophodno koristiti originalni punjač. Pored toga, Apple ponavlja da je njegov pristup ekološki prihvatljiv. Ipak, sudija nije uslišio stavove odbrane.

Za sada, ishod ovog slučaja je pobeda samo jednog potrošača koji je sam tužio američku kompaniju i dobio spor. Ako više ljudi bude sledilo njegov primer u budućnosti, kompanija bi mogla da preispita sadašnju situaciju sa prodajom punjača u Brazilu.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: benchmark

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: