Pronađi članak:

7. 6. 2022.

Apple predstavio novi iOS 16, MacOS Ventura, watchOS 9, iPad OS 16 i Macbook-ove sa novim M2 čipom



Ovogodišnje izdanje Apple-ove konferencije Worldwide Developers Conference otvoreno je sinoć raskošno produciranim keynoteom, prezentacijom najnovijih tehnologija za developere i najavama novih proizvoda.



iOS 16


Prva tema prezentacije bio je mobilni oerativni sistem iOS 16. Nadogradnjom na njega korisnici će dobiti još više mogućnosti personalizacije, a najveća promena ikada zahvatiće ekran koji se na iPhone-u vidi kada je uređaj zaključan, odnosno "lock screen". Font, boje i razni efekti biće ponuđeni na izbor, a svaki element tog ekrana biće moguće prilagoditi sopstvenim željama. Na ovom ekranu moći će se, prvi puta, postavljati i widgeti. Sve će biti interaktivno, a na "lock screenu" će biti moguće i automatski menjati fotografije iz sopstvene galerije, koje će samostalno birati uređaj.



Notifikacije će se takođe pokazivati drugačije – "kotrljaće" se sa donjeg dela ekrana prema gore i biće, kažu, preglednije nego do sada. Notifikacije će, kao i widgeti, biti interaktivne, pa će moći "oživeti" i prokazivati rezultate utakmica i slično. Svako podešavanje "Focusa" moći će da imaju svoj "lock screen" sa zasebnim podešavanjima, što znači da će korisnik moći na poslu, kod kuće i prilikom ostalih aktivnosti moći sebi prilagoditi i ovaj ekran te njegov prikaz.



U aplikaciji Messages biće omogućeno naknadno uređivanje iMessage poruka, njihovo brisanje i označavanje istih kao nepročitane. Dodatne mogućnosti dobiće i opcije zajedničkog gledanja videa i diktiranja poruka umesto tipkanja. Live Text, mogućnost koja prepoznaje tekst na fotografijama i automatski ga OCR-a, od verzije iOS 16 radit će i unutar videa.

Mobilni novčanik (aplikacija Wallet) ubuduće će proširiti podršku za digitalne ključeve soba, automobila i slično, a iOS će ponuditi i opciju deljenja tih ključeva sa drugim ljudima, čak i ako nemaju iPhone. Njihov sistem bi, dakle, trebao da postane međuplatformski standard. Nova mogućnost Apple Pay Later daće opciju kupcima da putem Apple Pay-a plate bilo koji račun odmah, a otplate ga kasnije, u četiri rate.



Nadogradnju će doživeti i Apple Maps, uz širenje dostupnosti naprednih 3D prikaza gradova na nove teritorije i gradove, nešto detaljnije planiranje ruta i usluge povezane sa javnim prevozom. iOS 16 olakšaće i upravljanje podešavanjima uređaja koje koriste deca, kroz unaprijeđene i pojednostavljene roditeljske kontrole. Biće tu i sinhronizirani deljeni albumi fotografija, koji će takođe poboljšati iskustvo korišćenja podosicama te im olakšati dijeljenje zajedničkih trenutaka.



Kuća i automobil


Uređaji pametne kuće, povezani kroz Appleove uređaje i ekosistem Home, ubuduće će funkcionisati putem novog standarda, nazvanoga Matter, koji će podržavati i mnogi drugi proizvođači i njihovi gadgeti. Aplikacija Home biće redizajnirana i preglednija na svim Apple-ovim OS-ovima.

Apple Car Play, sistem za pametnu interakciju sa automobilima, takođe će doživeti veliki redizajn. Nova generacija Car Play-a donosi napredniji prikaz na svim, modernim, ekranima novih automobila, a integrisaće widgete, kontrole gotovo svih funkcija automobila, navigaciju i instrumente na kontrolnoj tabli. Time će Car Play potpuno zameniti tradicionalni izgled ekrana u automobilima. U prvim automobilima će se ovaj sistem početi pojavljivati krajem godine.

iOS 16 sa svim najavljenim nadogradnjama biće dostupan ove jeseni, uz novu generaciju iPhone-a. Developerske bete svih OS-ova su već dostupne, a javne bete sledećeg meseca.



watchOS 9


Apple Watch takođe dobija nadogradnju, i to na već devetu verziju watchOS-a. Nova lica satova, podrška za brojne svetske kalendare, redizajnirani prikazi i slično – sve to biće uključeno u novi operativni sistem za satove. Redizajn će dobiti notifikacije i Siri na Apple Watch-u. Iskustvo treniranja, poput trčanja, takođe će biti unapređeno kroz napredno planiranje i praćenje aktivnosti. Apple-ov pametni sat tako će moći da izmeri koliko se trkač efikasno kreće i dati mu preporuke za napredak.

Ako govorimo o zdravlju, novi watchOS 9 će moći pratiti faze sna, a na temelju tih podataka analiziraće kvalitet sna u detalje. Nadogradnjom sistema pametni će satovi moći voditi i brigu da korisnik redovno uzima lekove, tj. da ih ne zaboravi da uzme kako je propisano. Ista funkcija biće preslikana i na iOS.



M2 čipovi


Prelazak Mac-ova na sopstvene procesore gotovo je finalizovan, pa je Apple odlučio već sada krenuti s novom generacijom čipova. Nakon serije čipova M1, sada je predstavljen njihov logični naslednik, M2. Fokus u ovoj generaciji procesora biće na energetskoj efikasnosti, uz povećanje performansi. Broj tranzistora biće 20 milijardi, 25% više nego kod M1, uz 50% veću propusnost podataka. Povećana je i interna memorija, dok su jezgre (kojih je isti broj) dodatno osnažene. Sistem i dalje ostaje na 5-nanometarskoj tehnologiji.



Novi GPU donosi 10, umesto 8 jezgri, povećavajući performanse grafičkog sistema novog M2 SoC-a, pogotovo kada ih se gleda u usporedbi s potrošnjom energije.



Macbook Air i Macbook Pro


Prvi uređaj koji će dobiti ovaj čip biće MacBook Air, najpopularniji Mac u Apple-ovoj ponudi. On je sada potpuno redizajniran oko čipa M2, dolazi u četiri boje i u novom kućištu. Tanki okviri oko ekrana i ravne ivice ovog uređaja pomalo podsećaju na posljednje generacije iPhone-a. Vratio se omiljeni MagSafe punjač, a tu je i 3,5-milimetarski audio priključak.

Uređaj dolazi u kućištu debljine tek nešto preko 11 milimetara, donosi 13,6-inčni Liquid Retina ekran sa notchem, bolju prednju kameru, nove integirsane zvučnike i tastaturu sa funkcionim tipkama pune veličine i TouchID čitačem otiska prsta. Unutar aluminiijumskog unibody kućišta neće biti ventilatora, a autonomiju Apple procenjuje na 18 sati (prilikom gledanja videa).



M2 će biti ugrađen i u 13-inčni MacBook Pro. Ovaj laptop neće bit značajno redizajniran spolja, jači M2 će mu dati još bolje performanse.



Kad je reč o cijenama, MacBook Air će koštati 1.199 dolara ili više, dok će najjeftiniji MacBook Pro sa M2 čipom koštati 1.299 dolara.

macOS Ventura


Ime nove verzije Apple-ovog desktop OS-a biće Ventura. Kako bi se korisnici lakše snalazili u brojnim prozorima, funkcija Stage Manager daće mogućnost pomeranja sekundarne prozora u stranu, dok će onaj glavni biti istaknut posred ekrana. Ista funkcija omogućiće i grupisanje prozora koji se često koriste zajedno. Drugi novitet je pretraga Spotlight, proširena sa pregledom rezultata jednim dodirom, pretraživanjem weba i detaljnim prikazom rezultata pretraživanja.

Aplikacija Mail daće mogućnost opoziva e-mailova, njihovo slanje prema zadatom rasporedu, napredno pretraživanje sa pametnim preporukama. Safari će biti dodatno ubrzan, tvrde u Apple-u, a dobiće i ugrađenu zaštitu od hakovanja lozinki – Passkeys, omogućenu biometrijskom zaštitom i FIDO standardima za korišćenje weba bez lozinki. macOS Ventura donosi i Metal 3, grafičko okruženje za izradu zahtjevnijih i detaljnijih scena u igrama.



Po novome, iPhone će se moći koristiti i kao web kamera na Mac-u, što će doneti opcije poput fokusiranja na osobu koja govori (Centre Stage), ali i opcije snimanja unutar video poziva koje su do sada bile rezervisane samo za korisnike iPhone-a. Naravno, Apple će vam rado prodati i posebne stalke za "nakačiti" iPhone na MacBook, dok će iPhone osim korisnika moći odatle snimati i površinu njegovog stola.



iPadOS 16


Najbolje od iOS-a i macOS-a Apple želi da donese na iPadOS i svoje moćne tablete. U verziji 16, ovaj će OS doneti sve što donose novi iOS i macOS. iPad sada prvi puta dobija aplikaciju Weather, za vremensku prognozu. Najavljena je i potpuno nova aplikacija za saradnju na iPad-u, Freeform, unutar koje će se moći i obavljati video konferencija i crtati ili pisati po zajedničkoj digitalnoj "ploči".

iPad će početi da dobija i funkcije inače optimizovane za desktop uređaje, tj. one koje će doneti na tablete opcije poznate iz Mac računara. Tako će na iPad preseliti i multitasking opcija Stage Manager, spomenuta kod macOS-a. Za profesionalce, biće tu opcija kalibracije boja, koje će biti jednake na iPadu kao i na profesionalnim monitorima Apple-a.

Sažetak cele prezentacije možete pogledati ispod:



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: