Pronađi članak:

8. 6. 2022.

USB-C postao obavezan port u EU



Ideja o „jednom punjaču”, postoji skoro čitavu deceniju. Konkretni koraci ka zakonskim okvirima koji će ga uspostaviti započeti su februara 2020-te, kada je najpre zaključeno da je radi smanjenja e-otpada on neophodan, da bi prošlog septembra ozvaničeno da će to biti USB-C. Birokratija je čudo, tako da do konačnog rešenja ima još da se guli. Utešno je da današnjim sporazumom između EU Parlamenta i Saveta EU pružena kakva-takva vremenska odrednica pre nego što odluka stupi na snagu.

Svi proizvođači telefona, tablet računara, digitalnih kamera, slušalica, ručnih konzola i e-ridera biće obavezni da se do jeseni 2024. godine povinuju naredbi i svoje uređaje opreme ovim portom. Osim žice, naknadne odredbe zakona će uređivati i standarde o bežičnim punjačima, kao i one o brzom punjenju. Procenjeno je da će građani EU zbog ove odluke godišnje uštedeti 250 miliona evra, a da će se količina e-otpada smanjiti za 11 000 tona.



Većinu velikih proizvođača telefona ovo ne tangira, jer su odavno prihvatili USB-C. Čak i da sada zavreba neki Micro USB, za dve godine će zasigurno isčeznuti iz upotrebe. Jedini koji će morati da okrene ploču je Apple. Od 241 milion iPhona koliko proda širom sveta, 56 miliona je u Evropi, što nije zanemarljiv deo. Šuška se da njegovi inženjeri uveliko eksperimentišu sa C-om. Takođe, uvek mogu da batale sve portove i forsiraju bežično punjenje.

Primetićete da gore nisu pomenuti laptopi. To je zvog toga što će njihova standardizacija biti nešto komplikovanija usled različitih energetskih prohteva. Stoga je rok za proizvođače prenosnih računara nešto duži, 40 meseci. „Nemamo jasan tehnološki standard koji može da podmiri laptope između 100 do 240 vati”, izjavio je poslanik Aleks Agius Saliba i dodao da će se vremenom on pojaviti.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: svet kompjutera

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: