Pronađi članak:

29. 6. 2022.

Nakon EU, i SAD uvode univerzalni standard za punjenje mobilnih uređaja



Evropska Unija nije jedino telo koje je pokrenulo pitanje uvođenja univerzalnog standarda za punjenje pametnih uređaja. Tako je nedavno nekoliko američkih senatora poslalo pismo ministarstvu trgovine u kojem se traži razvoj sveobuhvatne strategije koja će dovesti do univerzalnog standarda punjenja, piše Engadget.

Zbog čega nam treba univerzalni standard za punjače?


EU je kao opravdanje za novu politiku u fokus stavila javni interes, čime se smanjuje zagađivanje okoline, a krajnji korisnici ne moraju da se oslanjaju na različite punjače za različite uređaje.



Argumenti političara u SAD se u suštini oslanjaju na stav EU: univerzalni standard punjača bi teoretski trebao da smanji zagađenje okoline, jer ćemo nastaviti da koristimo postojeće punjače i kablove za nove uređaje. Američki senatori takođe kažu da će njihovi građani na ovaj način uštedeti novac jer neće morati da kupuju nove punjače i neće gomilati nepotrebne punjače po raznim kutijama i fiokama u kući.



Ministarstvo trgovine još uvek nije odgovorilo na ovaj pismeni zahtev, ali napominjemo ni da senatori nisu specificirali USB-C kao standard, mada se to praktično i podrazumeva. EU će zahtevati USB-C kao univerzalni standard od početka 2024. godine na svim prenosnim uređajima koji imaju bateriju u sebi: od slušalica, preko telefona i tableta do laptopova.

Apple standardno protiv promena


Apple je kompanija koja već dugo odbija standardizaciju punjača, i tvrdi da bi univerzalni punjač naštetio inovacijama ograničavajući potencijal za tehnički napredak. Oni čak kažu da će prelazak sa Lightning na USB-C kablove i punjače generisati ogromnu količinu e-otpada. Srećom kompanije kao Apple neće imati mnogo izbora osim da se promene s obzirom na potez EU, a američki standard bi samo učvrstio tu odluku.

Kako sada stvari stoje, kruže glasine da će Apple preći na USB-C na iPhone liniji telefona već naredne godine, a da će se ove godine pojaviti iPad sa USB-C (svi drugi iPad tableti već koriste USB-C konektor).

Briga o okolini ili prebacivanje troškova na kupca?


Iz ugla krajnjeg kupca moramo priznati da su kompanije kao što su Apple i Samsung iskoristile priču vezanu za zagađenje okoline da prestanu da isporučuju punjač uz svoje telefone. Iz jednog ugla to razumemo, ali treba imati na umu da nove generacije telefona uglavnom unapređuju brzinu punjenja i zahtevaju nove punjače, da bi se maksimalno iskoristila nova baterija i tehnologija punjenja. Ovo dovodi do situacije da iako imate stari punjač, treba vam novi, jer je jedna od glavnih stvari novih telefona upravo brzo punjenje, pa se trošak punjača jednostavno sa proizvođača prebacuje na kupca.



Fina ušteda


Po izveštaju iz marta meseca kompanija Apple je samo izbacivanjem punjača iz kutije uštedela 6,5 milijardi dolara. Nemojte misliti da su taj novac uložili u očuvanje životne sredine.

Takođe, većina korisnika kada kupi svoj novi telefon – proda stari, i to sa svom opremom, uključujući punjač i kabl, tako da vas to dovodi u situaciju da uz novi telefon koji kupite morate da doplatite još oko 30 do 40 evra ukoliko želite brzi punjač, odnosno više ako se radi o jako brzim punjačima.

Nije da volimo teorije zavere, ali ako nas pitate, sve ovo nam miriše na još jednu priliku da proizvođači dodatno zarade od krajnjih kupaca, pod izgovorom zaštite životne sredine. Uostalom, kada ste poslednji put videli da su slušalice deo paketa uz neki premijum telefon?



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: benchmark

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: