Pronađi članak:

27. 6. 2022.

Evropsko tržište pametnih telefona u najvećem padu od 2013. godine



Prema najnovijem izveštaju Counterpoint Researcha, evropsko tržište pametnih telefona doživelo je najgori prvi kvartal od 2013. godine.

U odnosu na prva tri meseca prošle godine, isporučilo se svega 49 miliona pametnih telefona, što znači da je tržište palo za čak 12 posto. Kako navode podaci, samo je Realme od pet vodećih proizvođača doživio udvostručio svoj tržišni udeo te tako doživio rast od 67 posto.



Vodeći proizvođač pametnih telefona u Evropi i dalje je Samsung, ali prodaja mu je za 16 posto manja u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Apple-ove isporuke su pale za šest posto, dok je najveći pad od čak 36 posto doživeo Xiaomi. Sledi ih OPPO, kojem su isporuke pale za osam posto, ali u te se brojke uključuju i OnePlus telefoni.

Kako prenosi GSM Arena, pad evropskog tržište pametnih telefona uzrokovan je najviše nedavnim lockdownom u Kini, rastućoj inflaciji te ratom u Ukrajini. Samsung i Apple isporučivali su dosta telefona Rusiji, pa je njihov bojkot imao značajan uticaj na brojke isporuka.

Međutim, puni će se efekt tih sankcija osetiti tek u drugom kvartalu, stoga Counterpoint Research upozorava da će situacija za tržište pametnih telefona postati još mnogo gora.





Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: