Pronađi članak:

27. 6. 2022.

Evo zašto iPhone dugo nije imao opciju "copy - paste"Bez obzira na to volite li ili ne Apple-ove uređaje, činjenica je da mobilno tržište pre i nakon iPhone-a više nije bilo isto. Iako su pametni telefoni postojali i pre nego što je Steve Jobs najavio prvi Apple-ov telefon, to tržište se radikalno promenilo, ostavivši u retrovizoru dotadašnje tržišne lidere poput Nokije i RIM-a, odnosno BlackBerry-ja.

Prvi model iPhonea bio je daleko od savršenog pa tako nije imao opcije poput podrške za 3G i copy/paste. Od predstavljanja tog telefona prošlo je 15 godina pa smo, zahvaljujući softverskom inženjeru koji je tada radio u kompaniji Kenu Kociendi, napokon saznali zašto iPhone nije imao jednu na prvi pogled tako jednostavnu opciju poput kopiranja i lepljenja teksta.Koceinda je bio u Apple-u još od 2001. gde je prvo bio deo tima zaduženog za razvoj browsera internet stranica Safari, a kada je kompanija krenula u razvoj svog telefona, upravo je on bio jedan od ključnih softverskih inženjera u njegovom razvoju. On je nedavno podelio nekoliko priča o razvoju prvog modela njihovog telefona, a najviše pažnje je privukla priča o nedostatku opciju copy-paste.

Kratko objašnjenje zašto nije bio te opcije jeste što Apple-ovi inženjeri nisu imali vremena za implementaciju te opcije. Naime, bili su previše zauzeti razvojem virtuelne tastature i opcije samoispravke da se jednostavno nisu stigli pozabaviti sa kopiranjem i lepljenjem teksta.

Razvoj i implementacija takve opcije nisu bili tako jednostavni kako se čine - problem je bio što se kursor na telefonu pomerio između slova čim bi korisnik podigao prst sa ekrana pa je Koceinda morao razviti tzv. “dnevnik istorije dodira” prsta po ekranu samo za uređivanje teksta kako bi telefon automatski prepoznao poziciju prsta nakon poslednjeg dodira pre podizanja prsta.

Prvi model iPhonea predstavljen je početkom 2007., a opciju copy and paste korisnici su dobili tek 2009. godine.Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: