Pronađi članak:

5. 9. 2022.

Po prvi put u istoriji, iPhone pretekao kompletan Android ekosistem



Po prvi put ikada, u SAD se koristi više iPhone uređaja nego bilo koji drugi tip pametnog telefona. Na osnovu podataka kompanije Counterpoint Research, iPhone je u junu pretekao ceo Android ekosistem i preuzeo 50% udela američkog tržišta. Na taj način, Apple je postigao svoj najbolji rezultat do sada na domaćem tržištu.

U ranim danima iPhone-a , iOS (tada poznat kao iPhone OS) nikada nije imao ni blizu 50% tržišnog udela. U to vreme, kompanije kao što su Blackberry, Nokia i Motorola su dominirale tržištem. Do 2010. godine, dve godine nakon svog debija, Android je pretekao iOS i sebe pozicionirao kao najpopularniji ekosistem. Od tada, operativni sistem kompanije Google je dominantna sila među mobilnim operativnim sistemima, zauzimajući čak 70% udela svetskog tržišta u ovoj kategoriji, prema Statcounter podacima.



Iako je iPhone uvek imao veću prisutnost u SAD u poređenju sa drugim tržištima, najnovije dostignuće bi trebalo da zabrine Google i nema sumnje da kompanija pažljivo motri na situaciju.

"Ovo je velika prekretnica koju bismo mogli da vidimo kako se ponavlja u drugim bogatim zemljama širom sveta", tvrdi Džef Fildhek, direktor istraživanja kompanije Counterpoint Research. Da Fildhekove reči nisu samo prazna spekulacija govori i podatak da je u periodu od januara 2021. do aprila 2022. iPhone ugrabio sva top mesta na najvažnijim svetskim tržištima.

Apple će 7. septembra najaviti nove iPhone uređaje. Ipak, ovaj događaj će po jednom biti istorijski - po prvi put, Apple će koristiti prošlogodišnji čipset u svojim flagship telefonima. Ostaje da se vidi kako će potrošači reagovati na ovaj potez i u kojoj meri će to uticati na prodaju.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: