Pronađi članak:

13. 12. 2022.

USB-C port je obavezan tek za iPhone 17Nakon skoro cele decenije pokušaja nametanja jedinstvenog standarda priključka za punjenje telefona, Evropska unija je napokon uspela u svom naumu da pokuša da smanji elektronski otpad. Umesto preporuka kao ranije, na snagu je stupila direktiva koja kaže da svi pametni telefoni, satovi, slušalice, tableti, konzole- e-čitači, tastature i prenosni zvučnici kao priključak za punjenje moraju koristiti USB-C standard.

Naravno, svima nama je jasno da će se najveće promene dogoditi kod iPhone-a, ali s obzirom na datum stupanja direktive na snagu, Apple ne mora previše brinuti. Naime, spomenuta direktiva kaže da svi gore navedeni uređaji moraju koristiti USB-C standard ako u prodaju dođu nakon 28. decembra 2024. godine.Ovo znači da će Apple imati obvezu odustati od svog Lightning ulaza tek na iPhone-u 17, dakle onom koji u prodaju stiže na jesen 2025. godine. Takođe, ukoliko sasvim odustane od klasičnog ulaza i sledeće generacije iPhone-a prebaci isključivo na bežično punjenje, o čemu se već neko vreme spekuliše, vešto će izbeći ovu Evropsku direktivu. Jasno, upitno je koliko će se Apple-u ovakvo inaćenje isplatiti, stoga verujemo da će USB-C na iPhoneu zaživeti i pre zadatog roka.

Evropska komisija je istovremeno donela i direktivu za standardizaciju punjenja laptopa, koja će na snagu stupiti 28. aprila 2026. godine.Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: