Pronađi članak:

6. 7. 2017.

10 stvari koje je iPhone zamenio



Kako su iPhone i drugi pametni telefoni postajali što rasprostranjeniji, tako je rastao i njihov ogroman uticaj na svet. Stvorene su kompanije vredne milijarde dolara, a druge su propale, i sve je postalo jednostavnije. Prikupili smo 10 stvari koje smo redovno koristili pre rasta tržišta pametnih telefona, a koje nam sada uopšte ne nedostaju.

iPod

Najveća žrtva iPhone-ovog uspeha očigledno je bio iPod. Razlog za to bila je iPhone-ova odlična aplikacija za muzički plejer koju ste takođe mogli da sinhronizujete sa iTunes-om. Osim ako niste hteli da imate hiljade pesama sa sobom sve vreme, prvi iPhone je u potpunosti mogao da zadovolji vaše potrebe. U današnje vreme, kapacitet iPhone-a čini iPod nepotrebnim. Ne treba ni da spominjemo kako servisi za ‘streaming’ muzike zauzimaju sve više mesta, tako da su iPod, Zune i drugi uređaji sada retro. Mada, retro će uvek biti u modi, zar ne?






Fizičke tastature, internet komunikacioni uređaji i palm top računari

Lični digitalni asistenti i telefoni sa tastaturom bili su prethodnici pametnih telefona. Oni su bili džepni kalkulatori koji su činili slanje mejlova i surfovanje Internetom ugodnim. Bili su potpuno OK, ali nažalost, iPhone je takođe pružao sve te funkcije, što je vodilo do njihovog izumiranja.



Mape

Ne bih rekla da su papirne mape u potpunosti nestale, ali retko možete da vidite turistu sa mapom u rukama u centru grada. Zašto bi šetali okolo sa mapom, kada je čak i prva verzija iPhone-a uključivala izvornu aplikaciju za mape, a sada je App Store pun sve boljih i boljih rešenja? Nebitno je da li se radi o offline ili online navigaciji, čak i ako su mobilni podaci problem. Najbolja stvar kod interaktivnih mapa je to što znaju najbolje restorane, pabove i klubove u gradu. Možete čak da koristite Foursquare i slične aplikacije kako biste pronašli najbolje. Zato, dalje od staromodnih mapa!



Digitron

Znam da u većini obrazovnih ustanova iPhone-i nisu dopušteni kao zamena za kalkulator (ali naravno, uvek postoje izuzeci). Ipak, generalno gledano, kalkulatori su totalno beskorisni u našim životima. iPhone-ova izvorna aplikacija kalkulatora može da obavi 99% svih matematičkih operacija. I uvek vam je na dohvat ruke. Možete da zaboravite na džepne kalkulatore, olovku i papir.



Diktafoni

Ne znam da li danas uopšte ima novinara koji koriste diktafone, ali bilo je prilično frustrirajuće kada vam je ponestajalo baterije ili je memorija bila puna. Za intervju ili brzu belešku, glasovne beleške su sasvim dovoljne. Možete odmah da spremite sve fajlove na cloud ili da ih podelite sa vašim kolegama. iPhone-ov ugrađeni mikrofon radi prilično dobro, ali možete lako da povežete i mikrofone drugih proizvođača sa iPhone-om ili iPad-om. Ne zaboravite da isprobate i Garage Band-ov snimač glasa.



Budilnici

Podignite ruku ako još uvek koristite tradicionalni budilnik svakog jutra. Znam, to je ‘hipsterski’ i prilično kul, ali ako nema Bluetooth veze, onda je retro osećaj bezvredan. Međutim, sada možete da postavite koliko god alarma želite, a iPhone vas može i podsetiti da odete na spavanje u određeno vreme. Čak i najprimitivnije aplikacije za praćenje spavanja mogu pratiti kvalitet vašeg vremena provedenog u snu. Vaš san možete poboljšati i uz pomoć nekoliko pametnih gedžeta.



Kompaktne kamere

Prošlogodišnja nova izdanja uklonila su sve kamere loše kategorije, pa sada svaki telefon srednje kategorije ima ugrađene kvalitetne kamere. To nam omogućava da odmah podelimo svaki detalj našeg života. Čim se nešto dogodi, možete to objaviti na Facebook-u, Instagram-u ili Snapchat-u. Da biste to učinili, ne morate da nosite uređaj koji je težak kao kamen, već jednostavno možete samo da izvučete svoj telefon iz džepa.



Konzole

Pre nekoliko dana, pronašla sam svoj stari PSP-1000, koji je bio najbolja stvar u 2004.godini. Sada imam mnoštvo opcija za igru (iPhone, iPad, Apple TV), tako da ponekad zaboravim na ovaj stari uređaj. Uvek proveravam besplatne nedeljne aplikacije, ali ima samo par igrica koje me zabavljaju duže vreme. Iako su mobilne igrice totalno ubile konzole, Nintendo i dalje drži svoj položaj. Ne odustaju od borbe i imaju pravo, uvek znaju kako da izmame osmeh na lica korisnika.



Beleške i kontakti

Uvek će biti onih koji se drže olovke i papira. Međutim, u proteklih nekoliko godina, asortiman knjižara dosta se suzio, a ne postoji čak ni prosečna potražnja pisaćeg pribora. U redu, dobro je pisati i skicirati na njemu, ali zašto bi posekli toliko drveća kada možete da imate Apple Pencil sa vašim iPad-om?






Novine

Danas je lakše ostati informisan putem online vesti, i isto tako možete da čitate bukvalno bilo koje nedeljne ili mesečne publikacije. Online pretplata je takođe jeftinija i jednostavnija od naručivanja preko pošte. I opet… drveće. Treba li vam bolji dokaz od činjenice da se približavate kraju članka koji čitate online?



Mogli bismo da produžimo ovaj spisak sa još mnogo funkcija i alatki. Koja je najveća prednost vašeg pametnog telefona? Podelite je sa nama u komentarima ispod.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin.hr

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: