Pronađi članak:

8. 10. 2017.

Pet osobina A11 Bionic čipa



Sva tri nova modela iPhone-a su dobila najsnažniji procesor koji je Apple ikada stvorio, A11 Bionic čip. Ova mala komponenta ne samo da čini iPhone izuzetno brzim, već možemo reći da je on jedan od najsnažnijih mobilnih procesora koji trenutno postoje. Pogledajmo šta je Apple sakrio ispod spoljašnjosti.

A11 Bionic je sistem na čipu (System on a Chip), ili skraćeno SoC, što znači da o njemu ne bi trebalo da razmišljate kao o tradicionalnom procesoru, zato što je proizvođač uklopio svaki element koji mu je potreban za rad na jedan čip. Neki od elemenata koje možete pronaći na ovom čipu su procesorska jezgra, GPU, kao i mnogi drugi delovi. Zastrašujuće je koliko novih funkcija je kompanija iz Kupertina uspela da stavi u ovaj minijaturni mozak.



Nova jedinica za obradu grafike sa tri jezgra

Po prvi put ove godine, GPU za iPhone je stvoren unutar Apple-a, i 30% je brži od onoga koji se nalazi u iPhone-u 7, iako je i taj bio mnogo brži od konkurencije. Ono što je još neverovatnije je to kako je čip postao energetski efikasan čak i uz povećanje brzine. Ta brzina zaista ne pravi nikakvu razliku u svakodnevnom korišćenju, ali je programerima otvorila nove opcije i funkcije koje pre nisu mogli da koriste. Takođe vredi istaći da je GPU izvorno služio za grafički prikaz, ali danas obavlja složenija računanja. Na primer, ako koristite kameru, taj čip je ono što omogućava mašinsko učenje, koje iPhone-u omogućava da bude korak ispred u odnosu na korisnika.

Segmentacija slike

‘Tile Based Deferred Rendering’ je tehnologija prikaza koja može poboljšati preformanse u slučaju ograničenog kapaciteta. U osnovi, govorimo o procesu koji možemo da percipiramo, jer on pomaže pri prikazivanju 3D predmeta (na primer u igrama ili AR aplikacijama). On mapira elemente koji čine sliku i razrađuje ih u fragmente. Izračunavanje prvog izvodi hardverska komponenta koja je najsposobnija za to, dok su fragmentisane čestice u isto vreme sposobne za rad sa drugim resursima. Usput, TBDR bi mogao da zvuči poznato zbog Imagine Technologies-a i njihovog GPU-a nazvanog PowerVR, s obzirom da su oni izvorno patentirali ovu tehnologiju. Trenutno, između dve kompanije vlada mir uprkos problemima koji su se pojavili oko licenciranja. Ko zna koliko dugo će to potrajati.



ISP Neural Engine sa dva jezgra

To je ono što čini A11 Bionic. Reč ‘bionic’ odnosi se na elektro-reaktivni nastavak koji je kontrolisan od strane ljudskog mozga. Kada bi to preveli na jezik informatičke tehnologije, to sve znači da korisnik pristupa Neural Engine-u putem bioničkih sredstava koja su sposobna da izvode zadatke koje običan robot (ili Android?) ne bi mogao da izvede. Tehnički gledano, ovo je prilično ozbiljna stvar. Image Signal Processor dizajniran je za rešavanje vrlo specifičnih problema poput analiziranja i računanja referentnih tačaka i spojeva u toku obrade podataka koji se baziraju na vizuelnim informacijama kojima pomaže kamera. I GPU bi mogao da obavlja te zadatke, kao što je to prethodno činio, ali ovo logično računanje posebno optimizovano za matrično umnožavanje i tačno izračunavanje je ono što omogućava Neural Engine-u da preuzme što veći deo tereta sa GPU-a.

Šest jezgara? Šest jezgara!

Nikada nije bila uobičajeno da se broj procesorskih jezara u iPhone-u poveća, i kada se to dogodilo prošle godine, uređaj je na kraju koristio samo dva jezgra istovremeno. Međutim, ove godine broj jezgara u procesoru je porastao na šest koji mogu da rade zajedno. Naravno, još uvek postoje jača i slabija jezgra. Slabija su postigle rast od 70% dok su jača postigla rast od 25% u odnosu na A10, ali regulator performansi druge generacije je taj koji je zapravo sposoban da ovaj procesor pretvori u zver.





To je zapravo ono što omogućava asimetrično višestruko računanje, što u osnovi znači da pomaže svakom jezgru da pojedinačno obavi proračune koji su mu zadati, vršeći podelu zadataka proporcionalno na osnovu preformansi i energetske efikasnosti. To takođe rezultira činjenicom da su iPhone 8 i iPhone X sa lakoćom porazili MacBook Pro 13″ 2017 uređaje na benchmark testovima. Da i ne spominjemo kako ne samo da su porazili iPhone 7 i iPhone 7 Plus sa svojim performansama, već su takođe sa lakoćom nadjačali najsnažnije vrhunske modele na tržištu poput Galaxy S8, Huawei P10 i Xiaomi Mi 6 uređaja.



NVMe SSD kontroler i novi koder video zapisa

Apple je od samog početka bio fokusiran isključivo na interni prostor za skladištenje, dok su Android telefoni uglavnom ti koji imaju mogućnost proširenja skladišta putem eksternih memorijskih kartica. Pa, mnogi smatraju da iza toga stoji samo poslovno razmatranje (i ne tvrdimo da ne postoji), ali u isto vreme to čini skladištenje podataka mnogo sigurnijim, optimizovanijim, a time i bržim. Apple je spomenuo algoritam za korekciju grešaka ECC (Error-Correcting Core), na Keynote-u, što nije zanimljivo sa stanovišta brzine, ali sa stanovišta izdržljivosti skladišenja jeste. NVM kontroler su po prvi put predstavili u 2015 MacBook Pro uređajima, što je optimizacija hardvera koja je svim iPhone uređajima poznata otkako je iPhone 6 predstavljen.

Na kraju, razgovarajmo o promenama koje su se dogodile u kompresiji. High Efficiency Video Coded (HEVC) je bila nova funkcija predstavljena na iPhone-u 6s, koja je u početku imala ulogu samo u reprodukciji. Međutim, sa iOS-om 11 i A11 čipom, došao je High Efficiency Image Format (HEIF). Obe metode kompresije osiguravaju kompresiju bez gubitka za fotografije i video zapise koje snimite, dok značajno smanjuju veličinu tih datoteka.



Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: