Pronađi članak:

7. 10. 2017.

Apple planira da zameni Intelove procesore sa prilagođenim procesorima



Apple je apsolutni lider u području čipova na bazi ARM-a. Od početka su iPhone uređaji zasnivani na njihovim sopstvenim razvojima, a potom je sledio i iPad, Apple TV, a zatim i drugi čipovi uz procesore kao što su W1 ili T1. Na osnovu dva zasebna izvora, Asia Nikkei piše kako Apple želi staviti sopstvene procesore u MacBook i MacBook Pro modele, i da navodno rade na svojim širokopojasnim jedinicama.

Gde god mogu, u Kupertinu preferiraju da odaberu svoja sopstvena prilagođena rešenja koja bi mogli da stave u svoje uređaje. iPhone uređaji polako dosežu nivo na kom je sve, skroz do zadnjeg šrafa napravljeno od strane Apple-a. Poslednji primer toga je ugovor koji je Apple raskinuo sa Imagine Technologies-om, i stvaranje sopstvenih GPU-ova koji se sada nalaze u iPhone-u 8 i iPhone-u X. Uopšte ne bi bilo iznenađujuće kada bi Apple vremenom zapravo zamenio Intelove procesore svojim sopstvenim, rešavajući se još jednog dobavljača u tom procesu.



Razlozi za to bi mogli biti finansijski ili pitanje efikasnosti, jer je kasnije nastao problem u vezi sa prošlogodišnjim predstavljanjem MacBook Pro-a, kada su morali izaći sa najnovijom generacijom serije uprkos činjenici da najnoviji Intel procesori, koji su se trebali nalaziti unutra, tada još nisu bili izašli. Uspeli su da poprave taj problem početkom ovog leta, ažuriranjem hardware-a. Apple je imao problema i sa Qualcommom, kao i sa Intelom, i gigantska kompanija koja proizvodi mobilne procesore i mobilne komunikacijske čipove uspela je ući u prilično ozbiljnu etičku i pravnu bitku sa kompanijom iz Kupertina.

Jedan od izvora, Asie Nikkei, smatra da dok notebook uređaji postižu sve kompaktniju veličinu, potrošači zahtevaju bolju mobilnost i trajanje baterije. Procesori izrađeni na ARM arhitekturi najbolje mogu zadovoljiti te zahteve, jer su stvoreni za nisku potrošnju i minimalno emitovanje toplote. Danas smo na mestu gde je A11 Bionic verovatno jednak i5 13” MacBook Pro osnovnom modelu, ili možda čak i bolji od njega u pogledu performansi. Stoga bi bilo potpuno logično kada bi Apple uzeo ove malene, ali vrlo snažne procesore i uveo ih na tržište računara za nekoliko godina.



To naravno, nije tako jednostavno. MacOS, u svom trenutnom obliku, je potpuno nesposoban da pokreće uređaje koji se baziraju na ARM-u, stoga bi ovaj korak zahtevao ozbiljno unapređenje. Takva promena ne bi bila bez presedana, jer niko zaista nije očekivao ni veliki prelazak na Intel koji se dogodio 2006. godine. Osim toga, Apple pokušava stvoriti iPad-e koji će biti još bolji za upotrebu. Takođe je ogromno pitanje mogu li nastaviti sa pretvaranjem iOS-a u OS koji je više nalik Mac-u, i kako mogu pronaći taj srednji put između prosečnog i pro korisnika.




Ako je za verovati anonimnim izvorima, onda će, čak i prema najoptimističnijim računicama, trebati dve godine dok Apple ne napravi neki ozbiljan napredak u ovom polju. Ali i više je nego verovatno da razvojni timovi rade punom parom unutar Apple Parka kako bi pronašli najbolje moguće rešenje.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: