Pronađi članak:

30. 12. 2017.

Izvorni kod Apple Lisa (1983) računara dostupan svima



Možemo očekivati nešto posebno u 2018. godini. Muzej računara je uspeo da pronađe Lisin fabrički kod iz 1983. godine. Njihovo otkriće je trenutno na verifikaciji u Apple-u.

Al Kossow, kustos softvera u Muzeju istorije računara u Mountain Viewu u Kaliforniji, objavio je 24. decembra da su uspeli da pronađu fabrički kod Apple-ovog računara Lisa iz 1983. godine. Nisu pronašli samo OS, već i aplikacije, tako da ćemo imati potpuno iskustvo. Kako Kossow navodi, jedini problem bi mogla da bude provera pravopisa u LisaWrite uređivaču teksta, koji koristi American Heritage rečnik.



Svoje otkriće će objaviti u 2018. godini, ali pre toga, Apple će pomoći sa čitanjem koda. Uz pomoć nekoliko trikova i emulatora, Lisu možete da koristite i sada.

Ne zaboravite da govorimo o sistemu starom 35 godina, što je prilično dug vremenski period za računar i operativni sistem. Sve u svemu, otkriven je deo stvarne istorije računara. Lisa je bila jedan od računara koji je bio opremljen grafičkim korisničkim interfejsom (GUI-em) i mišem.




Kako biste to lakše zamislili, pogledajte oficijalnu reklamu za Lisu u kojoj glumi tada 27-godišnji Kevin Costner. U reklami, on ulazi u kancelariju u ranim jutarnjim satima sa svojim psom. Hvata miš levom rukom i zatim počinje da klikće na zaista zanimljiv način. Nije tehnika pro gejmera, zar ne?



Što se tiče samog računara, on nije bilo Apple-ov najuspešniji uređaj. U dve godine, prodato je samo 100.000 primeraka. I to zahvaljujući ceni od 10.000 dolara i maloj grupi kojoj je računar bio namenjen. Da li i dalje mislite kako je iMac Pro sada skup?

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: