Pronađi članak:

29. 12. 2017.

Stvari na iPhone-u X na koje se teško privikavamo



Nesumnjivo je da iPhone X zaslužuje titulu Apple-ovog top modela za ovu godinu. Međutim, prelazak na njega možda neće biti tako bezbolan kao što bi ste očekivali kada se radi o kupovini novog vodećeg uređaja. Evo našta je potrebno mentalno se pripremiti…



Veličina jeste važna

Oni koji su već koristili Plus model možda će se lakše privići na veličinu iPhone-a X, mada ni njima neće biti lako. Iako sama veličina uređaja nije mnogo veća od 4,7-inčnih iPhone-a, veličina ekrana značajno je porasla – na 5,8 inča – što ga čini najvećim ekranom iPhone-a do sada. S obzirom na to da se interakcija sa interfejsom odvija dodirom, upravo je veličina ekrana važna u celoj priči.



Dostupnost vam je možda poslednja nada, međutim, ranije je za pristup bilo dovoljno dva puta pritisnuti taster Home na modelima sa Touch ID-em, dok na iPhone-u X treba naučiti prilično precizan pokret prema gore. Radi se o manje intuitivnom rešenju i sigurno će vam biti potrebno vreme da se naviknete.




A sada nešto novo!

Iako možda kombinacije tastera ne koristite svakodnevno, dobro je znati kako se slika screenshot. Ako već duže koristite iPhone, sigurno ste sve kombinacije naučili napamet. Za Screenshot istovremeno pritisnite taster za paljenje i za pojačavanje zvuka. Recovery način rada? Povežite USB, taster za pojačavanje jačine zvuka, pa taster za smanjivanje jačine zvuka, a zatim duži pritisak na taster za paljenje. Mogli bismo nastaviti, lista je podugačka.



A onda imamo i nove funkcije rezervisane samo za iPhone X, poput brzog isključivanja Face ID-a pritiskom na taster za jačinu zvuka i taster za paljenje istovremeno.

Trajanje baterije

iPhone X je odličan u pogledu trajanja baterije. Ipak, možda želite da pratite koliko vam je tačno baterija puna. Do sada vas ništa nije sprečavalo u tome, bilo je dovoljno da omogućite jednu opciju u Settings-u i mogli ste da pratite postotak na statusnoj traci.

Međutim, statusna traka na iPhone-u X je podeljena na dva dela zbog ureza, čime je smanjena njena površina. Apple je dao sve od sebe da ikonice ne budu previše nagurane jedna na drugu, ali to nije bilo dovoljno. Morali su da odbace prikaz napunjenosti baterije, a sve što je ostalo je jednostavna bela ikonica sa približnim informacijama.



Situacija nije tako beznadežna, i dalje možete da vidite stanje baterije u Control Centru, samo je potrebno da se prilagodite na tu novinu.

Face ID

Face ID je verovatno najbolja stvar koja se dogodila iPhone-u. U mnogim situacijama u stvarnom životu mnogo je praktičniji i brži od Touch ID-a, a da ne spominjemo da je navodno i sigurniji. Međutim, postoje i oni koji bi voleli da je i dalje prisutna opcija otključavanja otiskom prsta.

Na primer, kada vam mobilni telefon stoji na stolu a niste u prilici da ga uzmete ili da se nadvijete nad njim, ili ako držite telefon na držaču za navigaciju u autu u položenom načinu rada, ali vas uređaj prepoznaje samo u portretnom načinu rada. Ne radi se o svakodnevnim situacijama, ali trebaće vam vremena da se odviknete od automatskog stavljanja prsta na taster Home (odnosno na mesto na kom je nekada bio) svaki put kada uzmete mobilni telefon u ruke.

Samo za one koji su ranije koristili Plus model

Ovo ne utiče na sve, ali neki korisnici koji su ranije koristili Plus model požalili su se na ovo. Iako iPhone X ima ekran veličine 5,8 inča, i dalje će prikazivati sadržaj kao modeli sa 4,7-inčnim ekranom. Zašto je to tako? Jednostavno, Plus model je širi od X-a, sistem deli modele sa ekranom od 5,5 inča u 414 tačaka, a iPhone X u samo 375 tačaka. Prema tome, sadržaj prikazan na ekranu iPhone-a X izgledaće kao onaj na iPhone-u 8, samo na većoj površini.


Korisnici koji su ranije imali 4,7-inčne modele verovatno neće uvideti razliku, ali oni koji su imali Plus model biće prinuđeni da se prilagode.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: